Decizia Curții Supreme a Justiției prin care de fapt se anulează procedura de Pre-Vetting pentru cei 21 de candidați care au atacat hotărârile Comisiei de evaluare a bulversat starea din justiție.

Curtea Supremă de Justiție a venit cu o reacție după amenințările politicienilor de la guvernare în adresa judecătorilor care au luat decizii privind contestațiile hotărârilor Comisiei pre-vetting.

„ Curtea Supremă de Justiție a reținut probleme serioase de legalitate în privința deciziilor Comisiei de Pre-Vetting atât pe dimensiunea legalității substanțiale, cât şi celei procesuale. CSJ a anulat deciziile Comisiei de Pre-Vetting şi a dispus reevaluarea candidaților, deoarece încălcările sunt similare". Curtea a enumerat un șir de încălcări. CSJ subliniază că s-a detașat de orice influență inclusiv politică şi a pus în balanța justiției faptele şi legile obiectiv, ținând cont de Supremația Legii, Separația Puterilor în Stat, demnitatea omului în general şi a celei de judecător şi procuror în special. Deciziile Curții Supreme de Justiție sunt irevocabile, obligatorii şi urmează fi executate conform legii. Curtea Supremă de Justiție recomandă politicului, guvernării, grupurilor de interese, mass-mediei şi oricărei persoane să se abțină de la etichetări umilitoare, linșaj public şi justiție televizată. Totodată, Curtea Supremă de Justiție subliniază că o justiție robustă se referă la un sistem judiciar sau la un cadrul legal şi instituțional care este puternic, rezistent şi capabil să funcționeze în mod eficient, corect şi echitabil în fața provocărilor şi presiunilor”, se menționează în comunicatul CSJ

O reacție a avut-o și inspecția judiciară a Consiliului Superior al Magistraturii. Ea anunță că s-a autosesizat pe marginea deciziilor emise de Curtea Supremă de Justiție, prin care au fost anulate 21 de decizii ale Comisiei Pre-vetting, iar ministerul Justiției declară că „deciziile CSJ, în marea lor parte, par să nu conțină argumente cu privire la aceste două cazuri, ci alte argumente fără circumstanțe concrete ce ar fi putut duce la promovarea evaluării, dispunînd anularea, deși împuternicirile legale ale completului de judecată special se referă doar la admiterea contestațiilor și dispunerea reevaluării. Aceste aspecte reprezintă un precedent periculos în lupta anticorupție și pune la îndoială orice intenție de verificare a integrității”, menționează MJ.

Un comentariu la cele întâmplate l-a avut și Consiliul Superior al Magistraturii(CSM). Totodată, CSM se abține să dea o apreciere soluțiilor și constatărilor instanței supreme, neavând o asemenea competență.

„La 1 august 2023, Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a publicat 21 de decizii pe marginea contestațiilor deciziilor Comisiei independente de evaluare a integrității candidaților la funcția de membru în organele de autoadministrare ale judecătorilor și procurorilor (Comisiei Pre-vetting), în baza legii nr. 26 din 10 martie 2022. Instanța a admis acțiunile în contencios administrativ, a anulat Deciziile Comisiei Pre-vetting și a dispus reevaluarea candidaților. Deciziile CSJ sunt disponibile pe pagina web a instanței. Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) nu subestimează importanța soluțiilor emise de către CSJ, luând în considerare inițiativele anticorupție și de asigurare a integrității din domeniul justiției. Totodată, CSM se abține să dea o apreciere soluțiilor și constatărilor instanței supreme, neavând o asemenea competență.

CSM a observat că deciziile instanței de judecată au provocat reacții din partea mai multor persoane. CSM îndeamnă judecătorii să se abțină de la utilizarea unui limbaj, care ar putea fi interpretat ca o încălcare a codului de etică. Totodată, persoanele publice, inclusiv politicieni, au catalogat că deciziile adoptate de CSJ au fost determinate de unele elemente corupționale sau influențate din afara sistemului judecătoresc. CSM încurajează toate persoanele să se exprime liber, însă să se abțină de la atacurile care ar putea să afecteze actul de justiție. În aceste condiții, informăm că Inspecția judiciară s-a autosesizat pe marginea circumstanțelor expuse supra. În final, CSM își exprimă îngrijorarea față de atacurile publice împotriva unor membri ai CSM. Atenționăm că orice asemenea acțiuni subminează autoritatea instituției de autoadministrare judecătorească”, se menționează în comentariu CSM.

Fostul ministru al Justiției, Alexandru Tănase sustine ca reevaluarea candidatilor va ingrena procesele care urmeaza in justitie.

„Invalidarea unui numar atat de mare de decizi a comisiei Pre-Vetting este un semnal alarmant, care trebuie inteles corect de autorii acestui proces de testare a integritati. De la bun inceput era clar ca optimismul irealist care domina mediul politic, precum ca ar fi posibil de a efectua aceasta procedura de pre-vetting si mai apoi de vetting in cateva saptamani, a fost nejustificat."

Tptusi, expertii spun ca decizia judecatorilor de la CSJ nu va afecta parcursul spre integrarea europeana a Republicii Moldova, in contextul in care procesul este conditionat de reforma justitiei.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE