Uniunea Europeană (UE) a adoptat, luni, 15 iunie o declaraţie negociată cu Statele Unite (SUA) privind condiţiile de transfer a foştilor deţinuţi ai închisorii Guantanamo în unele centre de detenție din Europa. Documentul a fost aprobat, fără discuţii de miniştrii europeni de externe, reuniţi la Luxemburg.
În declaraţia comună este subliniat că "responsabilitatea principală pentru închiderea centrului de detenţie de la Guantanamo şi pentru găsirea unui loc de rezidenţă pentru foştii deţinuţi revine Statelor Unite".
În cadrul reuniunii Germania şi Austria au insistat asupra eliminării primei versiuni a textului declarației în care se preciza că se ia "notă despre faptul că SUA îşi recunosc responsabilitatea cu privire la acceptarea unor foşti deţinuţi care vor să fie primiţi pe teritoriul american". Astfel, în versiunea finală agreată de cele două părţi, Washingtonul refuză să-şi asume această obligaţie, motivată prin polemica existentă în SUA cu privire la acceptarea acestor deţinuţi.
Uniunea Europeană și-a exprimat speranța că documentul va marca "un nou punct de plecare în privinţa cooperării antiteroriste în baza valorilor comune, a dreptului internaţional, respectării drepturilor omului şi a statului de drept", a declarat Vaclav Klaus, Președintele Cehiei, țară ce deține președenția în rotație a UE.
"Susţinând hotărârea Statelor Unite de a închide centrul de detenţie de la Guantanamo, UE speră să contribuie la modificarea politicii SUA şi să le ajute să întoarcă pagina", se arată într-un comunicat al preşedinţiei Consiliului Uniunii.
Declaraţia UE-SUA are drept scop oferirea de asigurări statelor membre ale UE reticente să accepte pe teritoriul lor foşti deţinuţi de la Guantanamo. Aceasta va fi obiectul unei prezentări publice la o dată care nu a fost încă precizată.
Mai multe state, printre care Australia, România, la fel ca și guvernul britanic, au avut solicitări din partea SUA de a primi prizonieri de la Guantanamo pe teritoriul, contibuind astfel la respectarea promisiunii președintelui ales Barack Obama de a închide centrul de detenție din Cuba.
Deocamdată, doar unul dintre deținuți se află în Europa, algerianul Lakhdar Boumediene, care a fost primit în Franţa împreună cu familia sa.
Germania, care a refuzat să-i primească pe patru musulmani chinezi de naţionalitate uigură de la baza Guantanamo, care fuseseră absolviţi de suspiciunea de terorism, a anunţat, joi 11 iunie, că refuză să accepte şi solicitatea SUA privind găzduirea altor doi foşti deţinuţi, originari, potrivit unor surse, din Tunisia şi Siria.
Închisoarea Guantanamo (Guantanamo Bay detention camp) este situată pe teritoriul bazei militare Guantanamo, la sud-estul celei mai mari insule din zona Caraibelor, Cuba. Guantanamo funcţionează din anul 2002. În acest centru de detenție, care nu se supune jurisdicției sistemului judiciar federal american sunt închise persoane suspecte de terorism, arestate în războiul din Afganistan sau Irak. La Guantanamo Bay se mai află 240 de deţinuti, dintre care 50, SUA intenționează să-i pună în libertate sau să-i transfere în siguranţă către orice ţară a lumii. Organizaţii pentru drepturile omului susţin că mulţi deţinuţi de la Guantanamo sunt supuși tratamentelor inumane.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE