Consiliului European s-ar putea reuni într-o ședință extraordinară în luna ianuarie a anului viitor, în cazul în care la summitul Uniunii Europene din această săptămână nu se va lua o decizie în privința deschiderii negocierilor de aderare la blocul comunitar a Republicii Moldova. O declarație în acest sens a fost făcută în emisiunea „La 360 de grade” la radiomoldova de europarlamentarul Dacian Cioloș.

„Teoretic, dacă nu se ia o decizie acum în decembrie, nimic nu l-ar împiedica pe președintele Consiliului European, de exemplu, să convoace o nouă ședință extraordinară a Consiliului European la începutul anului viitor în care să se discute doar acest subiect cu toate elementele pe masă, astfel încât să poată fi luată o decizie. Există posibilitatea să fie lăsată pe martie decizia politică și deschiderea efectivă a capitolelor de negocieri undeva în toamnă. Pentru că dacă se ia o decizie acum, în decembrie Comisia Europeană deja e pregătită să deschidă primele capitole de negociere în primăvară, în martie-aprilie”, a spus Cioloș.

Precizăm că premierul Ungariei Victor Orban a declarat în mod repetat că se opune deschiderii discuțiilor privind aderarea Ucrainei la blocul comunitar. Summitul Consiliului UE urmează să se desfășoare pe 14 și 15 decembrie, unde se va decide dacă încep sau nu negocierile de aderare la Uniunea Europeană a Ucrainei și a Republicii Moldova.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE