Terra trece printr-o zonă pe unde a trecut cometa C/1861 G1 (Thatcher), iar praful din coada acesteia va arde în atmosferă. Acest curent de meteori este unul dintre cele mai vechi observate, primele semnalări fiind făcute de chinezi acum 2.600 de ani (în anul 687 î.e.n.), se arată pe site-ul observatorului.

Fenomenul de stea căzătoare este arhicunoscut. Dâra luminoasă de pe cer este lăsată de o particulă cu o dimensiune sub un milimetru care arde în atmosfera Pământului, la frecarea cu aerul. Pentru o fracţiune de secundă se poate vedea acest fenomen, denumit de astronomi "meteor". Particula de praf cosmic care arde în atmosferă se numeşte "meteoroid", iar pietroiul care cade pe Pământ se numeşte "meteorit".Orice roi de meteori are o anumită perioadă în care este activ şi un moment de maxim, în care activitatea meteorilor este cea mai mare, potrivit Observatorului Astronomic.Pentru a putea vedea meteorii, nu este nevoie de instrumente astronomice, spun reprezentanţii instituţiei. Trebuie doar să priviţi înspre cer, aşezaţi comod, timp de minim o oră, cândva între miezul nopţii şi răsăritul Soarelui. Nu trebuie să priviţi într-o direcţie anume, pentru că meteorii pot apărea în orice direcţie, mai spun aceştia.

De asemenea, cei ce cunosc constelaţiile pot identifica locul de unde pare că vin meteorii, acesta fiind situat undeva lângă steaua Vega, din constelaţia Lyra, înspre orizontul nord-estic.

Este de preferat ca observaţiile să se facă din afara oraşelor mari sau de la marginea lor, pentru că iluminatul public face ca majoritatea meteorilor să nu mai poată fi observaţi.

Însă, anul acesta, lumina satelitului natural al Pământului va dăuna observaţiilor, evenimentul având loc la numai câteva zile după Lună Plină. Totuşi, Lyridele pot fi observate după miezul nopţii, după ce radiantul a răsărit, spun cei de la Observatorul din Bucureşti.

Numărul maxim de meteori observabili cu ochiul liber în condiţii ideale este de 18 în noaptea de luni spre marţi.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE