Comisia Electorală Centrală a respins cererea de înregistrare a PSDE în calitate de participant la referendumul constituțional din 20 octombrie. CEC menționează că 22 noiembrie 2023, Consiliul Politic Național al partidului a aprobat componența numerică de 145 de persoane și componența nominală de 136 de persoane. Ulterior, componența nominală au suferit schimbări.
CEC a constatat că ultima modificare a componenții a Consiliului Politic Național a avut loc la 21 august 2024 prin excluderea a 28 de membri, în hotărârea respectivă fiind incluse și patru persoane care nu au fost incluse niciodată în calitate de membri ai consiliului. La fel, au fost incluși 22 de membrii noi.
În cele din urmă, CEC a analizat textul procesului verbal al ședinței Consiliului Politic Național din 21 august și a constatat că la începutul ședinței erau prezenți 67 de membri din totalul celor 140. Deci Comisia constatat lipsa cvorumului necesar pentru a considera ședința deliberativă.
Reacția PSDE a urmat imediat
“Guvernarea continuă implementarea planului de distrugere și reducere la tăcere a Partidului Social Democrat European (PSDE). Astăzi, cu mâna Comisiei Electorale Centrale, instituției subordonată complet partidului de guvernare, formațiunea noastră nu a fost înregistrată în calitate de participant la referendumul republican constituțional din 20 octombrie 2024” – se spune într-o declarație a PSDE
Partidul a punctat că asta s-a întâmplat în condițiile în care PSDE și-a declarat intenția de a se înregistra cu opțiunea „DA”, adică pentru vectorul european al R. Moldova.
“Este o situație bizară și neverosimilă, care cu greu poate avea o explicație logică.
Asistăm, așadar, la o premieră în politica moldovenească. Un partid proeuropean nu doar în declarații, ci și în acțiuni, este obligat prin lege să nu poată promova referendumul pe care tot guvernarea l-a pus la cale. În același timp, CEC înregistrează într-o veselie partide declarate pro-rusești, care îi vor convinge pe oameni să voteze împotriva aderării R. Moldova la UE.
Nu încape nicio îndoială că decizia CEC are substrat politic și a fost luată la comanda guvernării. În aceste condiții apare o întrebare pertinentă: își dorește oare cu adevărat puterea de la Chișinău ca referendumul să treacă sau totuși la mijloc este intenția de a compromite parcursul european al R. Moldova”, se mai spune în declarația PSDE.
De altă parte, CEC remarcă faptul că, PSDE poate depune o cerere nouă de înregistrare după înlăturarea lacunelor menționate.