Declaraţia a fost făcută în contextul în care preşedintele interimar Mihai Ghimpu, împreună cu ministrul Justiţiei Alexandru Tănase, poartă discuţii la Strasbourg cu membrii Comisiei de la Veneţia privind modificarea art 78 din Constituţie.
„Comisia de la Veneţia deja s-a expus o dată pe marginea acestei probleme şi a spus foarte clar că nu prea vede posibilitatea de a modifica art. 78 prin intermediul unui referendum (propunere înaintată de liderii Alianţei pentru Integrare Europeană – n.r.). Comisia de la Veneţia este puţin probabil că îşi va schimba părerea, chiar reieşind din faptul că în Chişinău se intensifică situaţia referitor la blocajul constituţional”, a opinat analistul.
Tot el mai susţine că “dacă Alianţa ar fi luat în calcul faptul că ei au la dispoziţie un an, maximum un an şi jumătate, eu cred că multe dintre politicile pe care le promovează ar fi fost cu totul de altă natură şi ar fi fost ajustate acestor necesităţi, adică unor alegeri anticipate iminente. Faptul că cineva în Alianţă a crezut că se poate guverna patru ani în aceste condiţii, a fost o eroare care a dus şi la alte erori grave şi a şubrezit considerabil imaginea Alianţei în electorat. Acum, sondajele sociologice atestă un lucru mai puţin plăcut pentru Alianţă iar alegerile anticipate cu toate calculele care au fost făcute se apropie cu iminenţă”, mai crede Anatol Ţăranu.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE