Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) le face semn jurnaliştilor, în privinţa criticilor lansate la adresa judecătorilor, dar şi a procurorilor. Pe site-ul CSM, magistraţii fac referinţă la o decizie a înaltei Curţi Europene a Drepturilor Omului (CEDO) în privinţa cazului unui procuror din România.
Procurorul a fost dur criticat de un jurnalist, care prin două articole de presă i-a adus daune reputaţiei.  Jurnalistul a folosit expresii, precum „procuror măsluitor” şi „rebut profesional”. Instanțele judecătoreşti naţionale au considerat jurnalistul nevinovat, invocând că acesta a folosit doar „judecăţi de valoare” în exercitarea dreptului la libera exprimare şi nu au solicitat dovezi relevante.
Onorata Curte de la Strasbourg, a reamintit jurisprudenţa sa în materia libertăţii de exprimare şi a respectării vieţii private, şi completează, că articolele jurnalistului se referă la activitatea profesională a reclamantei în calitate de procuror, care este funcţionar public, face parte din sistemul judiciar şi contribuie la administrarea corectă a justiţiei.
„CEDO indică în respectiva cauză, că nu există îndoială că într-o societate democratică indivizii au dreptul să comenteze şi să critice administrarea justiţiei şi oficialii implicaţi în înfăptuirea ei. Cu toate acestea, o astfel de critică nu trebuie să treacă de anumite limite, întrucât este în interesul public ca procurorii, precum şi judecătorii, să se bucure de încrederea publicului. Se poate deci să fie necesar ca statul să îi protejeze de acuzaţii nefondate”, se arată în comunicatul CSM. 

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE