Republica Moldova a exportat, în octombrie curent, aproximativ 850 tone de struguri faţă de o medie lunară anterioară de numai 240 tone, arată datele Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare.
Totodată, livrările de vinuri în vrac au urcat după scoaterea embargoului la 17 milioane de dolari, în octombrie, după ce anterior media lunară nu depăşise 10 mil dolari.
„În continuare, avem înregistrate contracte bune de export pentru lunile noiembrie-decembrie", afirmă Valeriu Cosarciuc, ministrul Agriculturii.
Parlamentul a aprobat, la începutul lunii octombrie, modificări la legea Viei şi Vinului care presupun anularea restricţiilor la exportul de materie primă pentru divinuri (cognac), impuse în urmă cu trei ani. De asemenea, a fost semnată o dispoziţie a Ministerului Agriculturii prin care a fost simplificată procedura de export la struguri şi vinuri în vrac.
Iniţiativa de liberalizare a fost criticată de deputaţii comunişti, care afirmase că astfel Republica Moldova va deveni din nou exportator de materie primă şi nu de produse îmbuteliate. Livrările unor vinuri şi divinuri în vrac de calitate dubioasă au constituit şi un motiv pentru impunerea embargoului rus la vinuri în 2006.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE