Având în vedere complexitatea obiectivelor stabilite şi posibila amploarea a cazului a fost creată echipa multidisciplinară cu participarea reprezentanţilor Procuraturii Generale, ai Centrului pentru Combaterea Traficului de Persoane al MAI şi CI „La strada Moldova”.
În cadrul investigaţiilor efectuate iniţial a fost identificat un cetăţean al Italiei care se afla pe teritoriul Republicii Moldova sub pretextul iniţierii unor afaceri în domeniul turismului. În acest scop acesta a fondat pe teritoriul Republicii Moldova o agenţie de turism.
În rezultatul investigaţiilor efectuate s-a constatat că suspectul, în anul 2000, a fost condamnat pe teritoriul Italiei, pentru raporturi sexuale cu minori. Totodată, s-a constatat că aceiaşi persoană era cercetată de autorităţile Italiei pentru infracţiuni similar, comise în anii 2007 - 2009.
Folosind legenda selectării copiilor pentru includerea într-o echipă de fotbal din Italia, acesta recruta copii din familii social vulnerabile în scop de exploatare sexuală.
De asemenea, pentru a-şi camufla activitatea ilegală de pe teritoriul Republicii Moldova, cetăţeanul Italiei îşi schimba frecvent domiciliul în raza municipiul Chişinău.
Cetăţeanul italian a fost reţinut şi ulterior arestat,  în momentul tentativei de abuzare sexuală a unui băiat în vârstă de 13 ani.
De asemenea, la domiciliul acestuia au fost depistate probe care indicau la producerea, importarea, folosirea şi deţinerea de către această persoană a imaginilor cu mai mulţi copii implicaţi în activităţi sexuale. S-a mai stabilit că, această persoană prin înşelăciune şi folosindu-se de vârsta minoră recruta victime prin intermediul reţelei Internet folosind programul de comunicare SKYPE.
Astfel au fost constatate cazuri când unii copii din familii asigurate material erau contactaţi de infractor prin SKYPE la domiciliu şi prin înşelăciune erau convinşi de a poza dezbrăcaţi în faţa camerei WEB. Imaginile respective erau înregistrate de către cetăţeanul Italiei şi apoi păstrate la domiciliu.
Concomitent, a fost identificat un alt cetăţean al Italiei suspectat în coparticiparea la recrutarea şi exploatarea sexuală a copiilor de gen masculin. De asemenea s-a constatat, că până la începerea investigaţiilor această persoană a părăsit teritoriul Republicii Moldova. În pofida acestui fapt, se întreprind acţiuni întru localizarea şi reţinerea acestuia pentru tragerea la răspundere penală.
Totodată, în cadrul urmăririi penale a fost identificat un alt complice a cetăţeanului Italiei, care s-a dovedit a fi un minor în vârstă de 16 ani, originar din mun. Chişinău, provenind din familie social vulnerabilă, căruia îi revenea rolul de recrutare a copiilor prin abuz de încredere şi folosindu-se de starea de vulnerabilitate a victimelor.
Analiza probelor obţinute indica la existenţa unei reţele internaţionale care acţiona în vederea recrutării şi exploatării sexuale a băieţilor minori pe teritoriul Republicii Moldova.
Astfel, a fost identificat cetăţeanul Norvegiei, care deţinea concomitent şi cetăţenia Federaţiei Ruse, suspectat, de asemenea, în recrutarea copiilor în scopul exploatării sexuale pe teritoriul R.Moldova.
În rezultatul investigaţiilor s-a constatat, că persoana respectivă a venit în Republica Moldova cu scopul instituirii unei reţele de oferire a serviciilor de turism sexual pentru persoane de orientare sexuală netradiţională.
Norvegianul s-a stabilit cu traiul simultan în două localităţi din republică: în oraşul Tiraspol şi în mun. Chişinău. În scopul, promovării serviciilor de turism sexual pentru persoane cu orientare sexuală netradiţională, persoana respectivă a creat o pagină Web pe care a plasat profilurile unui grup de băieţi minori originari din Moldova.
Serviciile de turism sexual oferite de către persoana menţionată includeau: întâmpinarea la aeroport a beneficiarilor,  închirierea apartamentelor pentru aceştia, precum şi punerea la dispoziţia beneficiarilor a copiilor selectaţi preventiv prin Internet.
Beneficiari ai serviciilor respective erau cetăţeni ai mai multor state, cum ar fi: Germania, Suedia, SUA, Danemarca, Thailand, Australia, ş.a. Pentru serviciile sexuale acordate beneficiarii achitau organizatorului turului turistic în mediu 500 euro, dintre care minorilor le revenea de la 150 până la 500 lei.
În cazul acestei persoane, majoritatea victimelor recrutate şi exploatate sexual erau băieţi în vârsta de 14-17 ani, din familii social-vulnerabile, originari din regiunea Transnistreană.
Fiind analizată activitatea reţelei infracţionale s-a constatat implicarea în cadrul acesteia şi a altor persoane cetăţeni ai Republicii Moldova, care aveau rolul de recrutare a victimelor minore şi majore pentru exploatarea sexuală.
Astfel, aceşti infractori au fost instigaţi la recrutarea victimelor pentru exploatare sexuală de către cetăţeanul Norvegiei, anterior menţionat şi de către alţi străini.
Cetăţeniii din R.Moldova au fost reţinuţi, iar cauzele penale în privinţa acestora au fost transmise spre examinare în instanţa de judecată.
Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, suspecţii riscă până la 20 de ani de închisoare sau detenţie pe viaţă.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE