Producătorii din domeniul alimentar vor activa în condiții mai simplificate, cu cheltuieli minime pentru proiectarea și dotarea spațiilor de producere. Aceasta le-ar permite să-și crească productivitatea într-un timp mai scurt. Guvernul a aprobat miercuri o listă de cerințe simplificate și norme metodologice care vor conduce la creșterea activităților mici de producere și vor oferi posibilitate producătorilor casnici să își realizeze, în condiții legale, produsele alimentare. Toate acestea urmează să dezvolte turismului rural în Republica Moldova, spun autoritățile.

Potrivit unui comunicat de presă al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), noile cerințe vor permite micilor producători să inițieze o activitate în baza unor condiții mai facile, cu cheltuieli minime pentru proiectarea și dotarea spațiilor de producere.

Principalele aspecte, importante pentru activitatea micilor producători, sunt: simplificarea procesului de înregistrare a activității pentru micii producători de produse alimentare de origine animală – aceștia vor fi supuși înregistrării în domeniul siguranței alimentelor, fără obligativitatea de a contracta serviciile unui medic veterinar; reducerea frecvenței prelevării probelor pentru analiza microbiologică a produselor alimentare de origine animală; condiții mai puțin riguroase pentru proiectarea unității de producere -  toate etapele procesului de producție din cadrul unei întreprinderi alimentare vor putea fi realizate într-o singură încăpere, dacă se va evita orice contaminare încrucișată;

Noile cerințe presupun și scutiri de la elaborarea și implementarea HACCP-ului -  micii producători vor putea aplica ghidurile de bune practici bazate pe principiile siguranței alimentelor pentru controlul riscurilor din produsele alimentare;

De asemenea, micii producătorii vor avea posibilitatea să livreze direct sau să comercializeze cu amănuntul produse alimentare de origine animală și nonanimală consumatorilor finali sau unităților de comerț.

Totodată, proiectul stabilește cerințele față de abatoarele cu capacitate mică și cerințele pentru comercializarea laptelui crud prin intermediul automatelor.

Proiectul de document, aprobat de Guvern prevede și cerințe simplificate inclusiv pentru pensiunile turistice și agroturistice, cu servicii de pregătire şi servire a mesei, precum: prepararea și servirea de produse culinare și vin, obținute din materia primă din gospodăria proprie.

Cadrul normativ mai oferă dreptul de a achiziționa produsele alimentare de la producătorii casnici, adică de la persoanele fizice și anume:  carnea provenită de la păsări și lagomorfele sacrificate tradițional; produse de origine vegetală (legume și fructe, inclusiv produse obținute din acestea); laptele, produsele lactate și ouăle de găină (pentru consum uman), se precizează în comunicatul de presă al ANSA.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE