Partidul Comuniștilor a intrat într-un declin de mediatizare la majoritatea televiziunilor monitorizate din momentul în care actul guvernării a început să fie exercitat de către forţele politice componente ale Alianţei pentru Integrare Europeană. Concluziile sunt constatate în raportul de monitorizare a 9 canale de televiziune realizat de Asociaţia Presei Electronice în perioada: 01 – 31 octombrie 2009.
Conform datelor cantitative ale monitorizării, cu unele excepţii, prezenţa actorilor politici în serviciile de programe televizuale a devenit, în ansamblu, relativ mai echilibrată, deși mai puţin pluralistă decât în luna septembrie. Conform indicilor calitativi, parte din televiziunile monitorizate au difuzat programe bazate pe o prezentare mai degrabă echidistantă si echilibrată a evenimentelor si a actorilor politici, iar altele, într-o măsură mai mare sau mai mică, au acţionat în limitele unor politici de favorizare a unor actori politici în detrimentul altora.
Astfel, potrivit raportului prezentat, cel mai mediatizat partid parlamentar a continuat să fie Partidul Comuniştilor, cu 12.617 apariţii cu o durată totală de peste 233.000 secunde, ceea ce reprezintă 32,7%. El este urmat de Partidul Liberal Democrat cu 24,5%, Partidul Liberal cu peste 23%, Partidul Democrat cu circa 12% şi Alianţa Moldova Noastră cu 7%.
Dintre actorii politici prezentat în context pozitiv, cel mai des apare Vlad Filat, de 35 de ori, urmat de Dorin Chirtoacă – 32, Mihai Ghimpu – 28 şi Serafim Urechean – 15. În acelaşi timp, Ghimpu este actorul politic şi care apare cel mai des în context negative – de 199 ori, urmat de Chirtoacă – 188 şi ministrul interne, Victor Catan – 44. Dintre partide, PL, apare cel mai des în context pozitiv – 60 dar şi negative – 423.
Experţii constată că NIT şi N4 continuă să favorizeze PCRM, în timp ce Moldova 1 prezintă ştirile mai echilibrat, iar Pro TV, TV7 şi TVC21 sunt considerate ca fiind mai echidistante.
Este o sitiaţie aproape ideală, când guvernarea este lăudată, dar şi criticată în acelaşi timp, a declarat Ion Bunduchi, unul din experţii din cadrul proiectului.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE