”Ministrul Spînu este răspunzător de căldura din apartamentele Chișinăului”

Editorial de jurnalistul Victor Nichituș

Ion Ceban a propus Cabinetului de Miniștri să fie constituit un comitet anticriză la nivel central, să se publice planul anticriză energetică al Guvernului moldovean și să se crească gradul de comunicare între municipalitate și instituțiile guvernamentale.

Comunicarea dintre Guvern și Primăria Chișinău este la un nivel minim. Se vede asta din avion.

În replică, ministrul Andrei Spînu Scopul a notat, pe rețelele de socializare, că „Guvernul se pregătește, chiar dacă Ion Ceban nu știe și se vaietă” și a enunțat mai multe măsuri ale Cabinetului de Miniștri pentru a face față crizei energetice.

Nu comentez aceste măsuri. Nu am specializarea necesară pentru a face acest lucru.

Îmi permit să afirm că nu va exista o comunicare operativă și transparentă între Primăria Chișinău și autoritățile guvernamentale, dimpotrivă. Reprezentanții Partidului Acțiune și Solidaritate vor face orice posibil pentru ca pe parcursul acestei ierni administrația municipiului Chișinău să nu facă față problemelor care vor veni.

Afirmația mea pleacă de la declarațiile publice făcute de același Spînu.

Luni, 19 septembrie, în cadrul unei emisiuni de televiziune, ministrul Spînu, vicepreședinte al Partidului Acțiune și Solidaritate a spus, cu subiect și predicat, că, „obiectivul partidului este ca Ion Ceban să nu mai fie primar”. „Obiectivul partidului este ca Ion Ceban să nu mai fie primar după 2023. Noi vom face tot posibilul ca Ion Ceban să nu mai fie primar după 2023. (…) Vom face toate calculele necesare și vom lua toate deciziile necesare ca să dăm Chișinăului un primar pro-european”, a anunțat Spînu.

"Vom face toate calculele necesare și vom lua toate deciziile necesare", foarte îngrijorătoare afirmație.

Declarația potrivit căreia partidul de guvernământ va "face toate calculele necesare și va lua toate deciziile necesare" pentru a nu-i permite lui Ion Ceban să câștige un al doilea mandat de primar al municipiului Chișinău reprezintă o amenințare la adresa proceselor democratice din Republica Moldova și ar trebui să fie luată în considerare de către reprezentanții partenerilor de dezvoltare.

În condițiile în care Partidul Acțiune și Solidaritate este partidul de guvernământ care deține toate pârghiile de putere în statul moldovean declarația făcută de vicepreședintele PAS este periculoasă și arată evidente tendințe de derapaj de la democrație.

Nu vreau să cred că întreaga conducere a Partidului Acțiune și Solidaritate, partid care împărtășește valorile democrației europene, este de acord cu declarațiile făcute de Andrei Spînu. Ar însemna că această formațiune politică care se intitulează „europeană” are tendințe dictatoriale.

Îmi permit să sugerez edilului municipiului Chișinău să înceapă o campanie de presă în care să explice că Primăria municipiului Chișinău nu are în gestiune Termoelectrica, instituția care răspunde de temperatura din calorifele orașului.

Guvernul Republicii Moldova, în persona directă a ministrului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, este direct răspunzător de gradul de căldură pe care îl vor avea în apartamentelor lor chișinăuienii. Ca să se știe.

Opinia autorului nu poate să nu corespundă cu opinia redacției!

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE