Comisia Europeană ar putea acorda Ungariei 10 miliarde de euro, după ce șeful Guvernului de la Budapesta a amenințat că va face tot posibilul pentru ca blocul comunitar să nu deschidă negocierile de aderare cu Ucraina și să nu mai aprobe un nou pachet de sprijin. Cu toate că Executivul de la Bruxelles a fost îndemnat de liderii europeni să nu-l "calmeze" pe Orban cu bani, în condițiile în care sub conducerea sa democrația maghiară a fost profund afectată, Comisia a semnalat că ar putea debloca cele 10 miliarde "ca urmare a progreselor înregistrate în ceea ce privește reformele judiciare", transmite The Guardian. Premierul maghiar amenință să facă tot posibilul pentru ca UE să nu înceapă negocierile de aderare cu Ucraina și să nu mai acorde sprijin Kievului. Măsurile luate de Executivul de la Budapesta în ultimii ani care au subminat independența instituțiilor democratice, corupția și presupusa cheltuire abuzivă a fondurilor europene au determinat Execuitvul de la Bruxelles să blocheze aproximativ 27 de miliarde de euro care trebuiau să fie alocate Ungariei. Cu toate acestea, într-o mișcare ce va alimenta probabil nemulțumirea susținătorilor statului de drept, Comisia a semnalat că ar putea fi pregătită să deblocheze până la 10 miliarde de euro ca urmare a progreselor înregistrate în ceea ce privește reformele judiciare. Ungaria amenință că se va opune deciziilor UE. Această decizie apare înaintea unei reuniuni a liderilor europeni, programată pentru 14 decembrie, când șefii celor 27 de guverne ale UE vor discuta despre alocarea unui nou pachet de sprijin pentru Ucraina care se ridică la 50 de miliarde de euro, despre modificări ale bugetului blocului comunitar și despre deschiderea negocierilor de aderare cu Kievul și RM. Ungaria a amenințat în repetate rânduri că va bloca deciziile privind toate cele trei chestiuni. Luni, premierul Viktor Orban i-a trimis o scrisoare preşedintelui Consiliului European, Charles Michel, în care îi cere ca UE să renunţe la eforturile de a pune deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina pe agenda summitului de la Bruxelles de săptămâna viitoare, informează Bloomberg.

Un veto al Ungariei la Summit-ul din 14-15 decembrie în privința deschiderii negocierilor de aderare cu Ucraina ar putea afecta și Republica Moldova. De această părere este directorul Institutului pentru Politici și Reforme Europene, Iulian Groza, care într-un comentariu pe pagina sa de Facebook, a subliniat că premierul Viktor Orban și-ar dori revenirea la această decizie în primăvară.

Potrivit expertului, poziția Ungariei față de Ucraina ar putea pune bețe în roate și țării noastre, asta chiar dacă, Péter Szijjártó, ministrul de externe al Ungariei s-a pronunțat în favoarea deschiderii negocierilor cu Republica Moldova.

„În ultimele săptămâni mai mulți lideri UE încearcă să comunice cu Orban. Aceste comunicări vor continua și poziția Ungariei poate să se schimbe. Cel puțin așa s-a mai întâmplat în vara anului trecut, când Consiliul a decis acordarea statutului de țări candidate în UE Ucrainei și Moldovei. (...). Sunt încrezător că până la mijlocul lunii decembrie 2023 liderii UE vor conveni asupra lansării negocierilor cu Ucraina și Moldova. Ungaria nu va dori să fie izolată complet la nivelul UE. Altminteri, dacă lui Orban îi va reuși să blocheze acest proces acum în decembrie, nu există nici o garanție că el nu va face același lucru în luna martie 2024 sau cu alte ocazii în viitor”, a menționat Iulian Groza.

Totuși, consideră expertul „în decembrie cel mai probabil Consiliul European va adopta o decizie pozitivă într-o formă sau alta, dar care să nu amâne și să susțină de fapt calendarul propus de Comisia Europeană privind lansarea negocierilor de aderare în primăvara anului viitor cu Moldova și Ucraina, până la alegerile europarlamentare din 9 iunie 2023.”

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE