Comisia de control al finanțelor publice a examinat, în cadrul ședinței de astăzi, Raportul auditului financiar al Curții de Conturi asupra Raportului Guvernului privind executarea bugetului de stat pe anul 2021.

Obiectivul auditului a fost de a obține o asigurare că documentul elaborat de Executiv nu este afectat de denaturări cauzate de fraude sau erori. Astfel, auditorii au constatat că Raportul Guvernului, sub toate aspectele semnificative, oferă o imagine corectă privind executarea de casă a bugetului de stat în anul 2021, în conformitate cu normele cadrului de raportare.

Tatiana Cunețchi, președinta Comisiei de control al finanțelor publice, a făcut câteva sugestii de îmbunătățire a administrării și gestionării resurselor financiare publice.

În special, deputata a subliniat că, pentru a se încadra în calendarul bugetar, inclusiv atunci când se operează modificări la Legea bugetului de stat, autoritățile de resort trebuie să dea dovadă de insistență profesională și să țină cont de toți parametrii care stau la baza proiectului bugetului de stat al țării.   

De asemenea, președinta comisiei a atenționat supra faptului că în pachetul de documente privind executarea bugetului de stat, aprobat de Guvern și remis Parlamentului, nu sunt reflectate datele privind  vânzarea și cumpărarea, plata dobânzilor aferente valorilor mobiliare de stat, deși aceste informații prezintă interes public, deoarece țin de utilizarea și circulația banilor statului pe parcursul anului.  

Potrivit datelor Executivului, veniturile bugetului de stat în 2021 au fost executate la nivel de 107,7%, cheltuielile – la nivel de 93,9%. Exercițiul bugetar s-a încheiat cu un deficit de 4,7 mlrd. de lei. Legea bugetului de stat pentru anul 2021 a fost modificată de trei ori, pe parcursul anului trecut, cu scopul de a atenua consecințele pandemiei de COVID-19 și cele provocate de criza energetică.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE