În 2009 au fost adoptaţi 213 copii, dintre care 29 în străinătate. Potrivit datelor statistice, cele mai multe adopţii ale copiilor din R. Moldova au fost efectuate de către cetăţenii italieni, fiind înregistrate 19 adopţii, în SUA- 5, iar în Elveţia şi Spania câte 2 adopţii, pe ultimul loc plasându-se Germania cu o singură adopţie.

Legea privind statutul juridic al adopţiei, aprobată recent de Parlament, vine cu noi regulamente şi proceduri de adopţie şi depăşeşte tradiţiile anterioare, înlăturând lacunele existente în domeniu. Despre aceasta a comunicat Ministrul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, Valentina Buliga, în cadrul unei conferinţe de presă, organizată marţi, 8 iunie.
Astfel, copilul care urmează să fie adoptat, se va afla timp 90 de zile în familia care doreşte să-l înfieze, timp în care, ministerul va evalua dacă acest copil este compatibil cu potenţialii părinţi.
Potrivit legii vizate, copii care au fost doi ani la rând daţi spre adopţie naţională şi nu au fost adoptaţi, pot fi daţi în adopţie internaţională, dar în anumite condiţii. Termenul se micşorează până la un an, în cazul în care, adoptatorii sunt conaţionali cu reşedinţa obişnuită pe teritoriul altui stat.
În legea aprobată de Legislativ se stipulează că ministerul va monitoriza timp de cinci ani familiile din străinătate care au adoptat un copil.
Buliga a subliniat că va fi creat un Registru de Stat al Adopţiilor, unde vor fi incluşi toţi copiii adoptabili, familiile adoptabile, precum şi cei care au fost adoptaţi, astfel să fie dusă o evidenţă clară asupra acestui proces.
Totodată, în scopul examinării problemelor legate de procedura de adopţii intrnaţionale, pe lângă Autoritatea centrală, va fi creat un Consiliu consultativ pentru adopţii internaţionale.
Până în prezent, reglementările privind adopţiile erau stipulate doar într-un articol al Codului Familiei, în Convenţia de la Haga şi în Codul de procedură civilă.
Menţionăm că Parlamentul R. Moldova a adoptat Legea privind statutul juridic al adopţiei la 28 mai, curent. După promulgare, actul legislativ va intra în vigoare în termen de şase luni de la data publicării.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE