Până la 20 ianuarie, au fost depozitate circa 29 mii tone de seminţe de culturi de câmp pentru semănatul de primăvară. Această cantitate este în proporţie de 82 la sută faţă de totalul de 35,5 mii tone preconizat pentru lucrările sezonului actual.
Direcţia Control semincer din cadrul ANSA a informat că, la momentul actual, specialiştii Agenţiei din teritoriu efectuează controlul depozitării, păstrării şi condiţionării seminţelor culturilor de câmp, legumicole, bostănoase şi de cartof destinate semănatului de primăvară. Sunt prelevate probe şi continuă testarea şi certificarea seminţelor în condiţii de laborator. O atenţie deosebită se acordă gospodăriilor ţărăneşti întru aprovizionarea lor cu seminţe certificate.
Cea mai mare cantitate de seminţe preconizate pentru depozitare constituie orzul de primăvară. Această cultură urmează să fie adunată în volum de 9,9 mii tone, spre a fi semănată pe o suprafaţă de 55 mii ha. În acelaşii timp, vor fi colectate 9 (nouă) mii tone de porumb pentru boabe, 6 (şase) mii tone seminţe de mazăre, 5 (cinci) mii şase sute tone de soia etc.
De altfel, orzul şi grâul de primăvară, la momentul actual, sunt depozitate în măsura cea mai mică, respectiv 46 la sută şi 34 la sută din totalul necesar. După cum a informat Dumitru Rusu, şeful Direcţiei control semincer din cadrul ANSA, deficitul de seminţe care se înregistrează la unele culturi, va fi acoperit în cursul lunilor februarie–martie din import. Se aşteaptă creşterea gradului de aprovizionare cu seminţe de ovăz, lucernă, mazăre, soia, fasole, din contul gospodăriilor ţărăneşti care în prezent efectuează procesarea acestor seminţe.
Tradiţional, deficitul de seminţe de sfeclă de zahăr şi de rapiţă de primăvară este acoperit din importul efectuat de către fabricile de zahăr şi de către agenţii economici autorizaţi la comercializarea seminţelor.
Gheorghe Gaberi, directorul ANSA, a relevat responsabilitatea ce le revine structurilor teritoriale în procesul de efectuare a controlului seminţelor depozitate. Calitatea seminţelor depozitate pentru semănatul de primăvară pot avea o influenţă decisivă asupra siguranţei alimentelor în următoarea perioadă, a mai accentuat directorul.