arhivaDatele raportului, prezentat în cadrul Programului de Atragere a Remitenţelor în Economie „PARE 1+1” pentru anul 2013, arată că în anul trecut au fost investiți în jur de 200 mil lei în 313 afaceri ale migranţilor moldavi întorşi acasă.
Ministrul Economiei Valeriu Lazăr a reiterat rolul și importanța Organizației pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM) ca instituție implementatoare  a politicilor și programelor de dezvoltare a sectorului ÎMM.
 „Experienţa de trei ani în implementarea programului, demonstrează crearea unei promoţii de antreprenori cu noi aptitudini și capacități antreprenoriale, care constituie un vector esențial al creșterii economice. ODIMM va continua monitorizarea proiectelor PARE și pentru viitor, asigurând, în asa fel, continuitatea asistenței consultative pentru antreprenori”, a susţinut ministrul Economiei.
Conform datelor raportului, prezentat de Iulia Iabanji, directorul ODIMM, de la lansarea Programului PARE 1+1 în 2010 până în prezent, echipa ODIMM a oferit consultaţie pentru 8000 migranţi şi rude de gradul întâi ale acestora. În cadrul Programului au fost organizate 33 cursuri de instruire antreprenorială, la care au participat cca 600 lucrători migranţi şi/sau rude de gradul I. În această perioadă ODIMM a încheiat cumulativ 313 contracte de finanţare nerambursabilă cu antreprenori din toate raioanele ţării. Acestea vizează investiţii în valoare totală de peste 193,6  mil. lei.
În cadrul evenimentului au participat antreprenorii cursanți ai sesiunii recente de instruire şi perfecţionare a abilităţilor antreprenoriale din cadrul Programului PARE 1+1, 2013, reprezentanți ai sectorului public, asociativ și academic. De asemenea, pe marginea acestuia a fost prezentat standul ”Acces la finanțe” cu participarea Instituţiilor Financiare, astfel întreprinzătorii au avut posibilitatea de a beneficia de informaţii şi consultaţii privind produsele oferite pentru ÎMM, inclusiv oportunitățile  Fondului de Garantare a Creditelor gestionat de ODIMM.
Programul PARE 1+1 are drept scop mobilizarea resurselor umane şi financiare ale lucrătorilor emigranţi moldoveni în dezvoltarea economică durabilă a Republicii Moldova prin stimularea înfiinţării şi dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii atât de către lucrătorii migranţi, cât şi de beneficiarii de remitenţe.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE