Deși, prețurile la gaz la bursele europene sunt în scădere, Moldova procură combustibilul albastru la prețuri ridicate. Prețul mediu de achiziție a gazului a fost de 965 EUR/1000m3, procurat de Energocom de pe piață, iar  în costul gazului este inclus prețul de transport până la punctul de livrare, alte costuri de stocare sunt acoperite suplimentar de Energocom.

Vicepremierul Spînu spune că ANRE ar fi  instituția responsabilă de stabilirea tarifului la gaz, iar o eventuală reducere a tarifului de gaz poate avea loc doar dupa ce Regulatorul va analiza toate costurilor ce țin de achiziția, transportarea, distribuția și furnizarea gazului către consumatori.

„ Voi veni cu recomandarea către ANRE să analizeze în cel mai scurt timp aceste date și să decidă dacă sunt premise de reducere a tarifului. Pâna la acel moment, Guvernul oferă compensații pentru a ajuta oamenii sa treacă cu bine de această iarnă”, a menționat Spînu

Devierile financiare acumulate de Moldovagaz se cifrează la circa 4 miliarde de lei, iar ANRE a inclus o parte din devieri în tarif, care constituie aproximativ 30 de lei.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE