Globalizarea și tehnologizarea galopantă au ca efecte secundare inclusiv dispariția rapidă a unor limbi și dialecte. Limbile vorbite de mici populații umane sunt printre cele mai amenințate de «atacul» computerelor și mass mediei. O serie de lingviști ruși au lansat un proiect prin care încerca să păstreze un număr de 5 din grupul celor mai rare limbi amenințate cu dispariția.
Ter Sami - vorbită doar de două persoane, Ter Sami este probabil cea mai rară limbă din lume. Este, de fapt, un dialect al limbii lapone care va dispărea odată cu moartea celor doi vorbitori care mai supraviețuiesc în nord-estul peninsulei Kola din Rusia. Majoritatea vorbitorilor de Ter Sami au fost eliminați în timpul regimului sovietic, sfârșind în gulag, în vreme ce restul au murit de bătrânețe.
Kayardild - vorbită de 10 persoane. Este o limbă folosită doar în insula Bentinckt de pe lângă Australia. Conform specialiștilor, va dispare în următorii 10-15 ani deoarece toți cei care o cunosc sunt persoane vârstnice, fără copii.
Ume Sami - este un dialect al limbii laponilor vorbit de circa 10 persoane care trăiesc de-a lungul râului Ume din Suedia.
Pite Sami - de asemenea un dialect lapon, este vorbit de un grup de doar 20 persoane care locuiesc de-a lungul graniței dintre Suedia și Norvegia. Este unul dintre cele 4 dialecte ale limbii Sami care nu are un alfabet sau o formă de scriere oficială.
Limba Votica - Un mic grup de 20 persoane care trăiesc în nord-estul Rusiei, în Ingria, mai vorbesc această limbă străveche. Pe vremuri era limba oficială a tribului voților.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE