Noi proteste în centrul capitalei. Coaliţia Civică pentru o Guvernare Democratică şi Transparentă şi-au arătat din nou nemulţumirea în legătură cu ceea ce ei numesc “cedarea teritoriului naţional”. Tinerii au depus marţi, 2 martie, un vazon cu pământ de pe teritoriul localităţii Palanca.
“Acest pământ este un simbol şi o lecţie de învăţătură pentru cei care intenţionează să semneze actul de cedare a teritoriului naţional”, a declarat Radu Buşilă, membru al Coaliţiei.
Acesta susţine că la 11 martie, Guvernul R. Moldova va semna la Odesa actul de cedarecedare a teritoriului de la Palanca, dar şi a terenurilor de dincolo de şosea ce aparțin localnicilor.
Purtătorul de cuvânt al MAEIE, Valeriu Turea a reiterat anterior poziţia exprimată anterior de viceministrul de externe Andrei Popov şi anume că R. Moldova va oferi Ucrainei doar segmentul de drum de la Palanca nu şi teritoriul de dincolo de şosea sau subsolul de sub această porţiune de drum.
Valeriu Turea a declarat că MAEIE a ţinut cont de doleanţele formulate de locuitori ai satului Palanca ca să se poată deplasa nestingherit spre terenurile lor de după şosea.
Membrii Coaliţiei au anunţat că după 11 martie protestele vor fi mai numeroase şi mai zgomotoase.
Menţionăm că Acordul privind frontiera de stat dintre Ucraina şi Moldova a fost semnat în urmă cu 10 ani de către preşedinţii de atunci, Petru Lucinschi şi Leonid Kucima. În 2001, el a fost ratificat de către parlamentele celor două ţări şi promulgat de şefii de state. Acordul are un protocol adiţional care prevede cedarea a 7,7 kilometri de şosea de la Palanca. În schimb, Ucraina a oferit Moldovei 430 de metri din teritoriul său, pentru a avea ieşire la Dunăre, prin portul Giugiuleşti.