Expertul economic Veaceslva Ioniță susține în anul care vine, Guvernul va cheltui o sumă colosală de bani doar pentru plata dobânzilor. Astfel, expertul califică situația ca fiind cel mai neplăcut anti-record al bugetului pentru 2023, întrucât circa 5,5 miliarde de lei din cheltuielile bugetare sunt atribuite doar pentru plata dobânzilor la credite.

Respectiv, 18% din veniturile bugetului de stat pentru 2023 vor merge la plata dobânzilor și datoriilor.

El adaugă că aceste costuri ale dobânzilor la credite au crescut brusc din 2016, când Guvernul a preluat garanțiile oferite la jaful bancar.

”Apoi au urmat ani de izolare externă, iar deficitul bugetar în cea mai mare parte era acoperit din bani interni, mia scumpi. Acum plătim și această poliță. Anul 2022 a venit cu altă surpriză. Împrumuturile interne s-au scumpit de la 5% la 23% anual. Guvernul nu s-a împrumutat, dar a fost nevoit să se reacrediteze. Altfel spus împrumuturilor vechi la 5% anual au fost schimbate în atele noi, dar deja la 23%”, menționează Ioniță.

Totodată, el spune că: ,,Deci: 1) jaful bancar, 2) izolarea internațională și 3) creditele scumpe din 2022, au provocat o creștere de două ori sau până la 5,5 miliarde lei a cheltuielilor pentru plata dobânzilor la credite”.

Asta însă nu e tot, în afară de dobânzi anul viitor mai trebuie să întoarcem 6,2 miliarde lei credite mai vechi. Deci din totalul veniturilor bugetului de stat pentru anul viitor de 64,86 miliarde lei, 18% sau 11,7 miliarde lei vor merge pentru plata dobânzilor și datoriilor.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE