Guvernul Republicii Moldova a anunțat cum vor fi oferite compensațiile pentru energie electrică. Astfel, în tabelul de mai jos putem vedea că tariful pentru consumatori din categoriile ridicate și foarte ridicate de vulnerabilitate va fi între 3.8 lei și 4.2 lei/kwh.

„Guvernul deja a anunțat compensații la factura de energie electrică. În cazul acestei majorări, tariful final pentru consumatori din categoriile ridicate și foarte ridicate de vulnerabilitate va fi între 3.8 lei și 4.2 lei/kwh. În aceste categorii intră marea majoritate a gospodăriilor din țară”, a menționat Andrei Spînu.

Energia electrică se scumpește din nou. Consumatorii din centrul și sudul țării, deserviți de Premier Energy, vor achita un tarif de 5,91 lei/kWh, în comparație cu 4,77 lei/kWh – tariful actual. Cei nordul țării, deserviți Furnizarea Energiei Electrice Nord, vor plăti un tarif de 5,60 lei/kWh, comparativ că 4,81 lei/kWh în prezent. Noile tarife au fost aprobate miercuri de către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică, transmite IPN.

Tarifele aprobate de ANRE sunt ușor mai mici decât cele solicitate de distribuitori. Noile tarife urmează să intre în vigoare odată cu publicarea hotărârii ANRE în Monitorul Oficial.

Scumpirea energiei electrice este argumentată prin majorarea recentă a tarifelor de distribuție a energiei electrice. De asemenea, se face trimitere la costurile înregistrate pentru dezechilibre pentru luna iunie, precum și la vânzările mai mici de energie.

Astfel, pentru „Premier Energy” au fost aprobate următoarele tarife, în funcție de punctele de delimitare sau locurile de consum ale consumatorilor finali:

- 524 bani/kWh pentru energia electrică furnizată la punctele de intrare în rețelele electrice de transport;
- 538 bani/kWh – la punctele de ieșire din rețelele electrice de transport;
- 541 bani/kWh pentru consumatorii finali ale căror instalații sunt racordate la rețelele electrice de distribuție de tensiune înaltă (35-110 kV);
- 555 bani/kWh – de tensiune medie (6-10 kV);
- 591 bani/kWh – de tensiune joasă (0,4 kV).

Pentru SA „Furnizarea Energiei Electrice Nord” au fost aprobate prețurile reglementate:

- 461 bani/kWh pentru energia electrică furnizată la punctele de intrare în rețelele electrice de transport;
- 475 bani/kWh – la punctele de ieșire din rețelele electrice de transport;
- 595 bani/kWh pentru consumatorii finali ale căror instalații sunt racordate la rețelele electrice de distribuție de tensiune medie (6-10 kV);
- 560 bani/kWh – de tensiune joasă (0,4 kV).

De la începutul anului, au fost patru majorări de tarife la energia electrică. Ultima scumpire a avut loc la începutul lunii noiembrie.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE