Curtea Constituțională examinază astăzi, 23 septembrie, Hotărârea Parlamentului, privind Raportul comisiei de investigare a incidentului din Pădurea Domnească, anunță Politik.md.
Autorul sesizării este avocatul parlamentar  Tudor Lazăr, care solicită examinarea  Hotărârii  Parlamentului  și a însuși Raportului comisiei, în special:
1.       separarea puterilor în stat (puterea judecătorească, legislativă și executivă). În viziunea sa, ”Comisia de anchetă în cauză a dat, iar Parlamentul prin Hotărârea sa a aprobat constatări de natură să influențeze rezultatul procedurilor judecătorești…”;
2.       Independența judecătorilor și procurorilor, dar și
3.       Prezumpția nevinovăției.
Autorul sesizării susține că Hotărârea Parlamentului și Raportul aprobat prevede implicarea puterii legislative, prin Comisia de anchetă, în activitatea puterii judecătorești și a Procuraturii, dând indicații directe referitor la pretinsele infracțiuni comise, pentru a fi cercetaten și tragerea la răspundere, ceea ce exprimă o încălcare a dispozițiilor 6,116, și 123 din Constituție.
„În conformitate cu art 6 din Constituție, în R. Moldova puterea legislativă, executivă și judecătorească sunt separate și colaborează în exercitarea prerogatielor ce le revin, potrivit prevederilor Constituției.
Prin urmare, judecătorii nu pot fi obiectul anchetei comisiilor parlamentare, deoarece Constituția instituie reguli distincte. În consecință, demersul unei comisii parlamentare de anchetă privind suspendarea din funcție a unui judecător, încalcă dispozițiile constituționale privind separarea puterilor în stat.
Prin hotărârea Parlamentului, a fost dată o apreciere modului în care procurorii și-au îndeplinit atribuțiile prevăxute de lege. Un atare obiect de activitate a Comisiei de anchetă contravine art 6 și 25 din Constituție”, scrie avocatul parlamentar în sesizarea sa.
Prin urmare, autorul susține că aceste comisii de anchetă nu au competența să se pronunțe asupra vinovăției sau nevinovăției unei persoane, ci sunt expresia controlului parlamentar. „Scopul lor este de a lămuri, de a califica împrejurările și cauzel, în care s-au produs evenimentele supuse cercetării. Aceste comisii anchetează/verifică fapte, sau împrejurări, și nu persoane”, afirmă ombudsmanul. 

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE