În apartamentele chişinăuienilor căldura a scăzut sub 13 grade.

În 30% din apartamentele chişinăuienilor temperatura aerului este mai joasă de 13 grade. Cu toate acestea, Ion Mărgineanu, şeful ÎM „Infocom”, a declarat că se va face recalcularea facturilor la agentul termic doar dacă locatarii vor depune o cerere la gestionarul fondului locativ.

Natalia Hadârcă „Conform unei hotărâri a guvernului, suntem obligaţi să recalculăm tariful pentru agentul termic, dacă temperatura este mai joasă de 18 grade. Însă pentru aceasta locatarii trebuie să depună o cerere la gestionarul fondului locativ. Reprezentanţi ai întreprinderii municipale şi ai furnizorului de căldură se vor deplasa la faţa locului ca să verifice dacă într-adevăr în apartamentul respectiv este temperatura indicată în cerere. Abia după aceasta factura consumatorului va fi recalculată. Ceilalţi locatari vor achita în funcţie de datele de pe contorul blocului”, a declarat, ieri, în timpul şedinţei operative de la primăria mun. Chişinău, Ion Mărgineanu. Funcţionarul a menţionat că aceeaşi metodă a fost folosită şi în luna decembrie, când, timp de câteva zile, CET 2 a scăzut temperatura agentului termic sub 60 de grade, pe motiv că SA „Moldova-Gaz” ar fi redus livrările de gaze naturale cu 30 la sută din volumul necesar pentru asigurarea parametrilor termici stabiliţi. Însă atunci niciun locatar nu a depus cerere pentru a-i fi recalculat tariful. N-a făcut-o nu pentru că i-ar fi fost cald, ci pentru că nu a avut timp de pierdut la cozile formate la gestionarii fondului locativ, unde se depun şi cererile pentru compensarea căldurii. Iar după aceasta - să aştepte acasă specialiştii care urmează să verifice temperatura din apartament. Dacă ar fi făcut acest lucru, consumatorul ar fi achitat cu 30% mai puţin.

Viceprimarul Vlad Coteţ a anunţat că CET 1 şi CET 2 mai au o rezervă de păcură pentru 8-10 zile şi că, în prezent, temperatura medie a agentului termic tur este de 60 de grade, iar retur - de circa 43. „Cu asemenea parametri, temperatura în apartamente a coborât sub 13-15 grade, mai ales că afară se înregistrează -10 grade”, a menţionat viceprimarul.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE