Cele 21 de decizii ale Curții Supreme de Justiție, prin care au fost anulate hotărârile comisiei Pre-vetting, nu influențează mersul reformelor demarate în justiție. O spune ministrul Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, potrivit căreia autoritățile respectă deciziile instanței. În același context, ministrul Justiției spune că argumentele judecătorilor CSJ au fost, practic, similare pentru toate cele 21 de contestații.

Ministrul Justiției spune că indignarea autorităților nu vizează dreptul candidaților de a depune contestații, în cazul în care nu sunt de acord cu deciziile comisiei pre-vetiing.

Veronica Mihailov-Moraru spune că nemulțumirea autorităților se referă la nerespectarea de către CSJ a termenului legal de examinare a contestației și de faptul cădeciziile au fost emise, practic, la pachet, în aceeași zi, la intervale scurte de timp.

„Situația care a stârnit nedumerire și indignare este modul în care Curtea Supremă de Justiție a examinat și a adoptat aceste decizii. Aceste contestații, potrivit legii speciale, trebuiau să fie examinate în termen de 10 zile. Dar am constatat că ele au fost publicate la pachet, 21 de decizii de anulare a hotărârilor comisiei pre-vetting, la o distanță de câteva luni. Noi nu vorbim de aspectele particulare ale fiecărui caz, dar în mare parte aceste decizii conțin argumente la indigo. Sunt și argumente particulare, dar în mare parte argumentele sunt similare. Noi respectăm hotărârile judecătorești”, a spus Veronica Mihailov-Moraru, în cadrul emisiunii „Spațiul Public” de la Radio Moldova, citat de IPN.

Potrivit ministrului Justiției, după ce Curtea Supremă a Justiție a anulat actele comisiei pre-vetting, candidații urmează a fi reevaluați. Șefa de la Justiție spune că deciziile CSJ nu stopează reforma justiției și nu împiedică buna desfășurare a Adunării Generale a Procurorilor, planificată pentru data de 23 august.

„Acum comisia pre-vetting urmează să reevalueze acești candidați. Această decizie nu afectează componența CSM-ului sau mersul altor reforme demarate, inclusiv organizarea Adunării Generale a Procurorilor și formarea CSP-ului. Ulterior, mecanismul de evaluare extraordinară este unul extrem de necesar pentru societate, ca odată și odată să rezolvăm problema imaginii proaste a justiției și să putem avansa în angajamentele noastre spre integrarea europeană. Acesta este un angajament de țară”, a mai spus ministrul Justiției.

După ce prim-ministrul Republicii Moldova, Dorin Recean, a criticat deciziile Curții Supreme de Justiție, instituția a emis un comunicat de presă prin care„recomandă politicului, guvernării, grupurilor de interese, mass-mediei şi oricărei persoane să se abțină de la etichetări umilitoare, linșaj public şi justiție televizată”.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE