Exporturile moldovenești către Statele Unite vor fi afectate de noile măsuri comerciale anunțate de administrația Trump. Potrivit ordinului executiv semnat pe 2 aprilie, toate bunurile importate în SUA vor fi supuse unui tarif general de 10%, iar în cazul Republicii Moldova, taxa totală urcă la 61% începând cu 9 aprilie

Din graficile prezentate de SUA, rezultă că după reducere taxa pentru Republica Moldova va fi de 31%.

Administrația americană susține că măsura are scopul de a corecta „deficitele comerciale mari și persistente” și de a răspunde politicilor neechitabile ale partenerilor comerciali.

Fostul premier Ion Sturza a scris că exporturile noastre către SUA sunt mai mult simbolice.

În anul 2023, Republica Moldova a exportat către Statele Unite ale Americii mărfuri în valoare totală de 61,64 milioane de dolari SUA. Această sumă reprezintă o mică parte din totalul exporturilor moldovenești, care au însumat 4,049 miliarde de dolari SUA în același an.

Principalele categorii de produse exportate în SUA au fost:

Preparate alimentare din legume, fructe și nuci: 25,95 milioane de dolari;

Băuturi, alcool și oțet: 11,28 milioane de dolari;

Materiale plastice: 10,85 milioane de dolari;

Articole de îmbrăcăminte, altele decât tricotate sau croșetate: 2,11 milioane de dolari;

Produse pe bază de cereale, făină, amidon, lapte: 1,65 milioane de dolari.

Ion Sturza mai scrie că probleme mari pot apărea la exporturile de componente automotiv către EU.

„ Aici suma este de peste 700 milioane de EURO. Țările EU au fost tratate “prietenește”, “doar” 20%. Apropo, produsele din Rusia și Belarus nu sunt impozitate. Deși ar fi un gest măcar simbolic, dacă nu practic.

Răbdare și tutun. Mai aproape de barca europeană și vom trece furtuna cu bine. Cei mici sunt mai adaptivi. Ei nu au multe de pierdut.

Totul va fi bine!”, a scris Sturza.

Directorul executiv al Expert-Grup, Adrian Lupușor, a reacționat la decizia SUA de a impune tarife majorate asupra unor produse moldovenești, subliniind că Republica Moldova are tot dreptul legal să răspundă, însă cu măsuri bine gândite și direcționate.

„NU, Moldova nu aplică 61% tarife la import din SUA, așa cum s-a vehiculat – tariful mediu ponderat este de doar 2,8%”, a clarificat economistul. Potrivit lui, reacția Moldovei trebuie să fie una strategică, nu impulsivă: „DA, Moldova are tot dreptul legal să riposteze, dar într-un mod inteligent. Să majorăm tarifele doar pentru produsele americane care concurează direct cu producătorii autohtoni – în special produsele alimentare și băuturile –, fără să scumpim importurile de mașini, echipamente și tehnologii, care sunt esențiale pentru dezvoltarea economică”.

Lupușor consideră că impactul imediat al acestor măsuri americane nu va fi dramatic, întrucât ponderea SUA în exporturile de bunuri din Moldova este de doar 2,5%. Totuși, avertizează că anumite companii ar putea avea de suferit: „Franzeluța, Kvint și alte companii importante pot fi afectate”.

Și premierul Recean a comentat decizia admnistrațșiei de la Washington de a impune noi bariere comerciale pentru produsele moldoveneşti importate în Statele Unite ale Americii (SUA). Prim-ministrul a spus că autorităţile de la Chişinău vor întreprinde măsuri pentru a sprijini producătorii autohtoni afectaţi de aceste tarife, precizând că ţara noastră "rămâne ferm angajată într-un parteneriat strategic cu SUA".

"Aceasta înseamnă că aproximativ 2,5% din comerţul Republicii Moldova cu statele din exterior este afectat. Înțelegem preocuparea producătorilor noștri, care au muncit constant să aibă acces la piaţa americană. Guvernul va interveni să ajute acei antreprenori ca să-şi menţină acea competitivitate. Republica Moldova rămâne ferm angajată într-un parteneriat strategic cu SUA, este un parteneriat de peste 30 de ani", a precizat premierul.

Președintele Statelor Unite, Donald Trump a anunțat pe 2 aprilie 2025 tarife reciproce la importurile de la partenerii comerciali ai Americii, precum și un "tarif de bază minim" de 10%. Aceste taxe, care includ tariful de bază, vin în plus față de tarifele de 25% anunțate anterior la importurile de mașini, care urmează să intre în vigoare pe 3 aprilie.

Astfel, pentru mărfurile moldovenești va fi impusă o taxă de 31%, iar din graficele prezentate la conferința lui Trump ar rezulta că Republica Moldova ar aplica taxe de circa 61% pentru mărfurile americane.

Taxele pentru mărfurile moldovenești vor fi aproape cât cele pentru mărfurile din China - 34%, în timp ce pentru statele UE - doar 20%, iar pentru Armenia și Georgia - de doar 10%.

Datele statistice arată că Republica Moldova importă cu circa 50% mai multe bunuri și servicii din SUA, decât exportă. Astfel, anul trecut Republica Moldova a exportat în SUA bunuri în valoare de 90,23 milioane de dolari (2,5% din total),în creștere cu circa 46% față de 2023, Statele Unite ajungând al 10-lea partener comercial la export.

În același timp Republica Moldova a importat anul trecut din SUA bunuri în valoare de 135,25 milioane de dolari, cu 10% mai mult decât în 2023. Astfel, se atestă un deficit comercial de circa 45 milioane de dolari, în defavoarea Moldovei.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE