Războiul din Ucraina este deja considerat cel mai costisitor din istoria omenirii și a fost estimat la aproape trei trilioane de dolari în primii doi ani de lupte, însă impactul la nivel mondial este de neimaginat.

Războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei a avut costuri economice enorme în cei doi ani de la declanșarea invaziei, pe 24 februarie 2022. Nu au avut de suferit doar economiile celor două țări aflate în conflict, Rusia – statul agresor și Ucraina, țara victimă, ci întreaga planetă. Evaluat deja ca fiind unul dintre cele mai costisitoare războaie din istoria omenirii, prețul în bani al acestui conflict a fost estimat până acum la peste două trilioane și jumătate de dolari, adică peste două mii cinci sute de miliarde, notează digi24.ro.

Costurile unui război nu înseamnă doar cheltuielile militare pentru arme, muniții și soldați. Impactul este unul mult mai amplu și se extinde, asemeni unei unde de șoc, asupra economiilor și societăților din întreaga lume. Invazia Rusiei în Ucraina a provocat creșteri fără precedent ale prețurilor la energie, carburanți, mâncare sau materiale de construcții. Din cauza acestor majorări, inflația a atins cote alarmante, ceea ce a însemnat practic evaporarea puterii de cumpărare: cu aceiași bani, putem cumpăra mai puțin decât înainte. Institutul Economic German a estimat, în februarie 2023, impactul primului an de război asupra economiei globale la peste o mie șase sute de miliarde de dolari, adică, 1,6 trilioane. Iar până la finalul anului trecut, acestei sume i s-au mai adăugat o mie de miliarde de dolari, adică, încă un trilion.

Comparativ, această sumă este echivalentă cu PIB-ul României pe șapte ani și jumătate. Și reprezintă, în doar doi ani, mai mult de jumătate din costurile estimate ale celui de-Al Doilea Război Mondial, care a durat șase ani și a fost cel mai devastator conflict din istorie. Cantitățile enorme de muniție folosite în cei doi ani de conflict au avut costuri exorbitante.

De exemplu, un singur atac de câteva ore cu rachete și drone asupra Ucrainei a fost estimat la peste jumătate de miliard de dolari. O rachetă costă între 300.000 și 13 milioane de dolari, iar un tanc american Abrams are un preț de peste 30 de milioane de dolari. Ucraina a primit zeci de astfel de vehicule de luptă de la aliații occidentali, ca de altfel multe alte tipuri de armament, fără de care ar fi capitulat fără drept de apel în fața invadatorilor ruși.

Cel mai mare donator al Ucrainei a fost Uniunea Europeană, care a deblocat ajutoare militare, financiare și umanitare în valoare de peste 130 de miliarde de dolari. Statele Unite sunt pe locul doi în topul donatorilor, cu peste 75 de miliarde trimise Kievului, urmate de Germania cu 22 de miliarde. În total, 41 de state, Uniunea Europeană, instituții financiare și organizații internaționale au mobilizat pentru Ucraina ajutoare de peste 300 de miliarde de dolari în cei doi ani de conflict, bani absolut necesari pentru ca țara vecină să nu intre în colaps.

Până acum, pagubele produse de invazia Rusiei în Ucraina au fost estimate la peste 250 de miliarde de dolari: distrugeri și pierderi pentru agricultură și economie. Și factura plătită de Rusia este una exorbitantă. Până în august anul trecut, Moscova a cheltuit peste 167 de miliarde de dolari cu invazia din Ucraina, sumă care nu include pierderile economice.

În primele zile de la declanșarea invaziei, Rusia a pierdut 300 de miliarde de dolari pe care îi avea în bănci din Europa. Alte o sută de miliarde au fost pierdute de oligarhii ruși, bani indisponibilizați de autoritățile europene. Iar sancțiunile occidentale impuse Moscovei au dus la pierderi de peste 250 de miliarde de dolari din exporturi.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE