Prețurile produselor petroliere înregistrează creșteri la început de an, anunță Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică. Potrivit instituției, la baza acestor majorări sunt două motive: creșterea marjei comerciale a produselor petroliere și majorarea cotelor accizelor din 1 ianuarie 2023. Acești doi factori, cumulați cu tendințele de la bursele internaționale, au generat pentru ziua de azi, 4 ianuarie 2023, o scumpire cu 70 de bani pentru benzină și o creștere cu 46 de bani pentru motorină. Astfel, miercuri, benzina va ajunge să coste 23 de lei și 32 de bani, iar motorina 23 de lei și 64 de bani.

ANRE explică într-un comunicat de presă că în primul semestru al anului 2023, marja comercială specifică la comercializarea cu amănuntul a produselor petroliere de tip standard a crescut cu 10%, adică cu 29 de bani per litru. Instituția precizează că această majorare a fost necesară pentru păstrarea unui echilibru adecvat între interesele consumatorilor și fiabilitatea pieței produselor petroliere, în special în condițiile în care războiul din Ucraina.

Cel de-al doilea motiv este majorarea cotelor accizelor prevăzute de Codul Fiscal al Republicii Moldova.

„Din 01 ianuarie 2023 acciza pentru o tonă de benzină importată s-a majorat cu 637 de lei și pentru o tonă de motorină cu 268 de lei, care în consecință se vor reflecta treptat pe parcursul a două săptămâni în prețul final la pompă în mărime de plus 48 de bani per litru la benzina COR 95 și plus 22 de bani pentru un litru de motorină”, se arată în comunicatul ANRE.

ANRE subliniază, că majorarea prețurilor bazată pe creșterea marjei comerciale specifice și a cotei accizelor poartă un caracter unic, fiind resimțită mai accentuat doar în prima zi de calcul a anului nou.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE