Liderii ramurilor puterii din Iran au stabilit data alegerilor prezidențiale anticipate. Așadar, pentru a alege un nou șef de stat, cetățenii acestei țări sunt așteptați la urne pe 28 iunie curent. Înregistrarea candidaților va avea loc în perioada 30 mai - 3 iunie, iar în perioada 12-27 iunie se va desfășura campania electorală.

Decizia a fost luată urmare a decesului președintelui Ibrahim Raisi, survenit în urma unei catastrofe aviatice din 19 mai. În elicopter se afla și ministrul de externe al țării, dar și alți oficiali, care, de asemenea, și-au pierdut viața.

În prezent, Mohammad Mokhber, în vârstă de 68 de ani, este președintele interimar al Iranului. Acesta, împreună cu alte două persoane - președintele parlamentului și șeful sistemului judiciar, fac parte dintr-un consiliu care organizează noile alegeri prezidențiale.

Potrivit Constituției iraniene în cazul în care un președinte moare în timpul mandatului, interimatul este preluat de primul vicepreședinte, iar în decurs de maxim 50 de zile, în țară trebuie să fie organizat un nou scrutin.

De la Revoluţia islamică din 1979, Iranul este o teocraţie de un tip special, cu două capete, întrucât puterea supremă îi aparţine Liderului Revoluţiei, Ali Khamenei. El este ales de o Adunare a experţilor formată din 86 de clerici, care sunt la rândul lor aleşi prin vot universal direct. De la revizuirea constituţională din 1989 şi de la eliminarea funcţiei de prim-ministru, preşedintele Republicii este şeful puterii executive, în calitate de şef al guvernului. Acesta este ales prin sufragiu universal direct, în cadrul unor alegeri în două tururi, pentru un mandat de patru ani.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE