La a doua zi după constituirea de către Parlament a unei Comisii pentru examinarea procesului privind controlul inflației și politica monetară, Banca Națională majorează rata de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară, până la 18,5 la sută anual.

Decizia BNM de a scumpi banii survine într-un context regional destul de complicat, iar Banca Centrală nu face decât să aplice niște instrumente monetare pentru a tempera inflația. În Moldova, ea este cea mai mare din vecinătatea apropiată.

Faptul că politicienii din Parlament se enervează că prețurile cresc, creează comisii speciale, pasează responsabilitatea pentru inflația galopantă pe politicile BNM și personal pe declarațiile Guvernatorului, toate acestea, nu îmbunătățesc situația. Procesele sunt mai profunde, nu țin de piața economică sau politică din Moldova, iar BNM nu face decât să respecte instrumentele convenite cu FMI.

Desigur scumpirea banilor reduce la zero elanul antreprenorial, stopează programele investiționale, îi afectează pe cei cu împrumuturi, pe cei care sunt parte în diferite programe de finanțare, acolo unde ei interacționează cu sistemul financiar –bancar. Până la urmă o jumătate de țară stă pe împrumuturi. Chiar și Guvernul se împrumută de la bănci, iar după ultima decizie a BNM, Executivul va fi nevoit să se împrumute la rate de peste 18 % pe piața internă.    

Revenind la declarațiile Guvernatorului Octavian Armașu el spune că majorarea ratei de bază dar și a rezervelor obligatorii țintesc de fapt majorarea ratelor la depozite în bănci. De ce face așa Banca Națională? Pentru ca cetățenii să păstreze banii, să facă economii, să se reducă consumul, să nu cheltuie, pentru că odată scoși din bănci acești bani generează inflație. Totodată, spune Armașu odată cu majorarea  ratei de bază se majorează și ratele la credite, iar asta, am menționat, nu-i de bine.

„Majorăm ratele la credite pentru a descuraja cererea agregată, iar creditele sunt o sursă de finanțare a cererii agregate. Pentru a descuraja aceste creditări pe fundalul unui consum excesiv, noi majorăm ratele de pe piață pentru a obține efectul scontat. Cât va dura procesul de majorare a ratei de bază noi nu știm, pentru că situația de pe piața regională este destul de volatilă. Ceea ce pot să vă spun este că BNM va continua să aplice o politică monetară restrictivă, în condițiile când noi încă nu am atins apogeul inflației. Estimăm că vârful inflaționist va fi atins în lunile septembrie, octombrie”, a mai spus Guvernatorul BNM.

Este pentru a cincea oară de la începutul anului  2022 când Banca Națională  majorează ratele de bază în contextul politicilor sale monetare.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE