Prețurile gazelor naturale din Europa au crescut semnificativ, după ce președintele rus Vladimir Putin a exprimat îndoieli privind posibilitatea încheierii unui acord pentru menținerea fluxurilor de gaze prin Ucraina, scrie Bloomberg citat de ziua.md.
Vineri, cotațiile de referință au înregistrat o creștere de până la 5%, cea mai mare din ultima săptămână. Putin a declarat joi că este imposibil de aranjat un nou contract de tranzit până la sfârșitul anului, când expiră acordul actual.
Țările din Europa Centrală care continuă să achiziționeze gaze rusești au propus soluții alternative pentru a menține livrările prin Ucraina. Totuși, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a respins orice aranjament care ar genera venituri pentru Rusia în contextul războiului în desfășurare.
„Așa cum stau lucrurile, de la 1 ianuarie nu va mai exista tranzit de gaze rusești,” a declarat vineri Gheorghi Tihii, purtător de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe din Ucraina.
Cu toate acestea, discuțiile continuă, iar un acord de ultim moment nu poate fi exclus în totalitate, având în vedere antecedentele unor înțelegeri similare în timpul disputelor anterioare privind gazele dintre cele două țări.
Ucraina este deschisă să analizeze orice propuneri din partea Comisiei Europene privind continuarea tranzitului și să garanteze „securitatea energetică a regiunii,” a adăugat Tihii. Consultările au loc „în diferite formate,” dar „nu cu Rusia, desigur,” a precizat acesta.
Între timp, vineri, nu au fost rezervate capacități pentru punctul de graniță Slovacia-Austria pentru luna ianuarie.
Putin a recunoscut joi că propunerile existente – care permit Ungariei, Slovaciei, Turciei sau Azerbaidjanului să preia controlul gazului transportat prin Ucraina – sunt dificil de realizat, din cauza contractelor pe termen lung încheiate de Gazprom.
Fluxurile afectate reprezintă aproximativ 5% din cererea europeană. Deși aceasta este o pondere redusă, pierderea acestor volume ar obliga țările să se bazeze mai mult pe gazul din Norvegia sau pe gazele naturale lichefiate provenite din SUA.
Traderii din Europa monitorizează îndeaproape nivelurile de stocare a gazului din regiune, care au scăzut sub 75%.
Putin a menționat, de asemenea, că un proces intentat de Naftogaz din Ucraina, care acuză Gazprom că nu a plătit integral pentru serviciile de tranzit, reprezintă un alt obstacol pentru încheierea unui acord. Pentru a se ajunge la o înțelegere, această plângere trebuie retrasă, a afirmat liderul rus.
″Le-am spus că vom continua să livrăm, chiar dacă gazele vor fi preluate la graniță de o companie din Azerbaidjan, Turcia, Ungaria sau Slovacia, dar să-și retragă acțiunea de arbitraj. Ei refuză să o retragă. Ei bine, în cazul ăsta, să trăiască fără gazele noastre″, a conchis Vladimir Putin.
Contractele futures pentru luna ianuarie la gaze naturale olandeze, reperul pieței europene, au crescut vineri cu 3,38%, ajungând la 47,27 euro pe megawatt-oră la ora 12:13, în Amsterdam. Contractul pentru luna ianuarie expiră luni.
De la 1 ianuarie 2025, ar urma să înceteze și tranzitul prin Ucraina al gazelor rusești destinate regiunii transnistrene, ceea ce reprezintă o problemă mare pentru Republica Moldova, întrucât aceste gaze alimentează centrala transnistreană MGRES de la Cuciurgan, care, în condiții normale, asigură și 80% din consumul de energie electrică al malului drept al Nistrului, teritoriul controlat de autoritățile constituționale de la Chișinău. Asta în condițiile în care Gazprom nu pare dispus să-și onoreze obligația contractuală de a livra gaze la frontiera Republicii Moldova utilizând o rută de transport alternativă (semnificativ mai scumpă), prin gazoductul Turkstream, rușii nerezervând capacitate de transport pentru livrări către Transnistria pentru luna ianuarie.