Premierul italian Silvio Berlusconi propune schimbarea Constituţiei prin referendum pentru a avea mai multe puteri ca un "preşedinte direct ales".
În faţa susţinătorilor formaţiunii sale, Poporul Libertăţii, la Roma, Berlusconi arăta că a planificat o "mare, mare, mare reformă" în următorii trei ani de mandat.
Aceasta include schimbări în sistemul judiciar, despre care susţine că este părtinitor contra sa, o reducere a numărului de parlamentari şi senatori şi alegeri directe pentru şeful statului cu puteri sporite.
Preşedintele este ales acum de parlament şi are puteri limitate. Berlusconi nu a spus dacă el va fi candidat, dar presa italiană scrie că anunţul este în linie cu credinţa sa populistă că "poporul" îl sprijină, în pofida "minciunilor" răspândite de "magistraţi şi presă ".
Noile sondaje arată că susţinerea lui Berlusconi a căzut la 44 procente, de la 62 la sută, când a fost ales pentru un al treilea mandat în urmă cu un an şi jumătate.
Săptămâna trecută, el s-a adresat unei săli pe jumătate goală la un miting la Napoli. Puterea sa ar putea primi o nouă lovitură la alegerile regionale din 13 provincii în acest weekend.
Între timp, magistraţii îl anchetează pe Berlusconi pentru abuz în funcţie, după ce o conversaţie telefonică arată că a intervenit pentru a bloca pe criticii săi de la a apărea la televiziune.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE