Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, 20 iulie, că moldovenii care primesc cetăţenie română stau în cea mai mare parte în România şi că în UE sunt aproximativ un milion de moldoveni care lucrează ilegal, pe care "poate îi ajută cineva" să intre în legalitate.
Şeful statului a fost întrebat de ziarişti cum comentează îngrijorarea ţărilor UE legată de faptul că cetăţeni moldoveni care obţin cetăţenie română se duc să lucreze în ţările Uniunii Europene.
Traian Băsescu a vrut, în prima fază, să ştie dacă "vreun guvern, vreun şef de stat, vreun parlament a manifestat îngrijorare" în acest sens. Comentariul şefului statului a fost legat apoi de cetăţenii moldoveni care stau în România şi de moldovenii care lucrează ilegal în ţările din UE.
"Aici nu am decât un răspuns: Să nu aibă grijă, că moldovenii care primesc cetăţenie stau în cea mai mare parte în România, în primul rând. În al doilea rând, în Uniunea Europeană sunt aproximativ un milion de moldoveni care lucrează ilegal, poate îi ajută cineva să legalizeze", a spus Băsescu.
El a menţionat că România are o obligaţie "de sânge" în a-i sprijini pe moldoveni.
"Noi avem o obligaţie de sânge, să îi sprijinim. Dacă tot sunt în Uniunea Europeană şi lucrează, cum Dumnezeu nu-i îi observăm când lucrează la negru, dar îi observăm când vin legal?", a adăugat şeful statului.
Presa occidentală a criticat de mai multe ori în ultima perioadă politica României faţă de R.Moldova. Preşedintele Traian Băsescu "păcăleşte" Uniunea Europeană, acordându-le paşapoarte româneşti la sute de mii de moldoveni care vor putea circula liber în spaţiul UE, a scris publicaţia italiană Il Giornale, notând că, fără să ştie, UE are neoficial 28 de state membre.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE