Băncile nu sunt de acord limitarea comisioanelor la efectuarea decontărilor prin transfer. Este vorba despre prevederile din proiectul aprobat recent de Parlament în primă lectură. Potrivit inițiativei legislative, comisioanele sau alte plăți percepute de prestatorii de servicii de plată din Republica Moldova nu vor putea depăși 0,1 % din sumă tranzacționată prin transfer, inclusiv pentru extragerea de numerar. Obiecțiile față de noile prevederi au fost prezentate în cadrul unor consultări publice organizate de către Comisia parlamentară economie, buget și finanțe, notează IPN.

Președintele Asociației Băncilor din Moldova, Dorel Noroc, a declarat că băncile nu văd oportună această limitare. „Pentru o plată făcută dintr-un cont bancar în alt cont bancar, pentru achiziția unui apartament sau mașină, comisionul maxim e de 20 de lei, indiferent de suma care se achită. Dacă se utilizează aplicații mobile, acest comision e maxim de10 lei. Nu vedem oportun să includem în proiect o limită de 0,1% care este cred că de sute de ori mai mare decât comisionul pe care îl stabilește acum BNM. Propunerea noastră este ca acest articol să fie exclus, iar dacă nu, în proiect să fie menționat că aceste comisioane se stabilesc de BNM”, a menționat Dorel Noroc.

Potrivit lui, o altă problemă din proiect ține de extragerea de numerar. „Acest comision creează pierderi băncilor, pentru că ele achită un comision mult mai mare pentru numerar către BNM. Pentru bănci este imposibil să delimiteze suma care vine din aceste tranzacții și să aplice acest comision. Acum băncile implementează interacțiunea prin bancomate, de unde oamenii își extrag banii. În conturile bancare pot fi diferite surse de venit – vânzare de casă, mașină, salarii. E imposibil să delimitezi această sumă”, afirmă președintele Asociației Băncilor din Moldova.

El spune că se insistă pe un instrument care să convingă cetățenii că nu este bine să mergi în geantă cu o sută de mii de euro. Se face achitarea prin transfer, dar tot se stimulează extragerea acestor bani, cu care cetățeanul iarăși ajunge să meargă în geantă. În opinia sa, acesta este efectul comisionului pentru extragerea numerarului în condițiile în care, într-un final, cetățeanul în urma tranzacției extrage acești bani.

Dorel Noroc s-a referit și la prevederilor, conform cărora persoanele juridice trebuie să asigure pentru următoarele trei zile lucrătoare suma de bani necesară pentru efectuarea plăților în numerar. „Se menționează că numerarul ce depășește necesarul minim se depune la contul de plăți deschis la prestatorul serviciilor de plată. Ce trebuie să facă o bancă atunci când are un numerar în plus de către cele trei zile pe care le-a prognozat, unde se depun? La care societate de plată, ea însăși fiind o societate de plată. Ceea ce se întâmplă actualmente la bănci, ele își fixează limite maxime de utilizare a numerarului, pentru că băncilor nu le place numerarul, el costă bani”, a mai spus Dorel Noroc.

Participanții la consultări urmează să formuleze propuneri asupra proiectului și să le expedieze Comisiei economie, buget și finanțe pentru sinteză și examinare.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE