Consilierii municipali au inițiat audieri publice a responsabililor din cadrul Primăriei Chișinău, după ce un incendiu s-a produs la cafeneaua din Piața Centrală „La Soacra”, informează Politik.md.
Primul cu raport a venit șeful Direcției generale comerț, alimentație publică și prestări servicii, Marcel Zambițchi. Funcționarul a spus că agentul economic, care își desfășura activiatea acolo avea permisiunea de activitate pentru un an de zile, adică până în vara anului curent.
„La eliberarea autorizației s-a coordonat cu toate subdiviziunile Primăriei, cu Pretura de sector, cu direcția de arhitectură și cu responsabilii de la Piața Centrală. A fost o autorizație sanitară de funcționare, unde era inclusă lista de produse pe care puteau să le comercializeze, a fost conractul de locațiune. A fost prezentată nota informativă a specialistului din cadrul secției de unități comerciale și prestări servicii”, a declarat Marcel Zambițchi.
Șeful Direcției a mai spus că localul avea permisiunea să comercializeze băuturi alcoolice, produse de alimentație și articole de tutun. „După producerea accidentului pe data de 10 a fost creată o comisie în cadrul Direcției noastre și a Direcției situații excepționale, unde s-a elaborat o serie de măsuri care să fie întreprinse și să fie luate măsuri de verificare a tuturor localurilor”, a mai spus Zambițchi.  
Cu un raport a venit și directorul întreprinderii municipale „Piața Centrală”, Veaceslav Balan. El a declarat că imobilul în care era amplasată cafeneaua „La Soacra” aparține unui șir întreg de proprietari, iar administrația Pieții Centrale nu are pârghii juridice să controleze modul în care activează agenții economici situați în spațiile privatizate.
„Proprietarii își iau angajamentul ca să aibă grijă de protecția antiincendiară a cetățenilor și altele. Unele gherete, care sunt amplasate în interiorul Pieței au contracte cu Allas, ca să le asigure securitatea. În total sunt amplasați 10 hidranți în Piață și toți agenții economici sunt obligați să dețină stingătoare”, a specificat Veaceslav Balan.
A fost audiat și șeful adjunct al direcției Situații Excepționale din cadrul Primăriei, Liviu Mîrzenco. El a explicat că persoanele aflate în stare de șoc nu ar fi reușit să iasă imediat toate din clădire, și asta pentru că totul s-a produs în decurs de câteva secunde.
„Într-o încăpere, unde se pregătește mâncarea la butelii de gaz, adiminstratorii respectivi sunt responsabili de situațiile create. Noi am efectuat instrucțiuni, cu privire la măsurile anti-incendiare și înștiințăm sub semnătură că s-a făcut cunoștință cu legislația și normele, în ceea ce privește măsurile de protecție.
Dar inițial ei aveau plite electice, după care ulterior au trecut la utilizarea buteliilor de gaz. Nu a fost cerut acordul autorităților sau avizarea cu privire la activitatea acestor butelii, ei au făcut cum au crezut că trebuie”, a explicat Liviu Mîrzenco. 

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE