Anual, la data de 27 ianuarie este marcată Ziua Internaţională de comemorare a victimelor Holocaustului. Cu această ocazie, Secretarul General al ONU, Ban Ki-Moon, a venit cu un mesaj, prin care își exprimă regretul și condamnă orice acțiune de ucidere a persoanelor, indiferent de etnie, religie, orientare sexuală sau viziuni politice, etc.
„În timpul celui de-al doilea război mondial, şase milioane de evrei au fost adunaţi şi exterminaţi în mod sistematic. Naziştii au ucis, de asemenea, romi şi Sinti, deţinuţi politici, homosexuali, persoane cu dizabilităţi, Martori ai lui Iehova şi prizonieri sovietici de război.
Holocaustul a fost o crimă colosală. Nimeni nu poate nega dovezile celor întâmplate. Amintindu-ne de victime şi onorând curajul supraviețuitorilor, precum şi a celor care i-au ajutat şi eliberat, noi ne reînnoim în fiecare an hotărârea de a preveni astfel de atrocităţi şi de a respinge mentalitatea de ură, care permite existenţa lor.
Din umbra Holocaustului şi a ferocităţilor celui de-al doilea război mondial, Organizaţia Naţiunilor Unite a fost înfiinţată pentru a reafirma credinţa în demnitatea şi valoarea fiecărei persoane şi pentru a susţine drepturile tuturor la un trai egal şi fără discriminare.
Aceste principii rămân esenţiale şi astăzi. Oamenii din întreaga lume – inclusiv milioanele care fug de război, persecuţii şi privări – continuă să sufere din cauza discriminării şi atacurilor. Avem datoria să ne amintim trecutul – şi să-i ajutăm pe cei care au nevoie de noi acum”, se menționează în mesajul secretarului general al ONU.
În acest sens, ONU implementează Programul pentru Holocaust şi Programul Outreach de mai bine de un deceniu, programe în cadrul cărora tinerii sunt educați și informați despre Holocaust.
„În această zi de comemorare a Holocaustului, îndemn toată lumea să denunţe ideologiile politice şi religioase, care pornesc oamenii împotriva oamenilor. Să ne pronunţăm cu toţii împotriva anti-semitismului şi a atacurilor împotriva grupurilor religioase, etnice sau de altă natură. Să creăm o lume unde demnitatea este respectată, diversitatea – celebrată, şi pacea este permanentă”, se mai arată în mesaj.