Persoanele care au avut de suferit în urma evenimentelor din 7 aprilie 2009, în comisariatele de poliție, vor beneficia de asistență psihologică și financiară începând cu 1 iunie. Această hotărâre a fost discutată vineri, 14 mai de către Comisia guvernamentale responsabilă de identificarea și ajutorarea victimelor evenimentelor din 7 aprilie.
”Toate persoanele care au fost reținute și torturate în comisariatele de poliție vor beneficia de o sumă compensatorie, urmează doar să vorbim și să stabilim suma concretă care o va primi aceștia”, a spus ministrul Justiției, Alexandru Tănase.
Numărul persoanelor care trebuie să beneficieze de o anumită asistență din partea statului în urma evenimentele din 7 aprilie este de 467 de persoane, ”care au fost de acord ca numele lor să fie făcute publice, pentru că cifra este mult mai mare”, a menționat  Vanu Jereghi, consilierul ministrului Justiției.
Care este suma compensatorie ce va fi oferită încă nu se știe, pentru că ”sunt lucruri care nu pot fi evaluate în bani. După ce vom vedea numărul persoanelor, circumstanțele și gravitatea sancțiunilor vom stabili o formulă de compensare”, a spus ministrul.
Potrivit lui Jereghi sunt persoane care au fost forțate să abandoneze procesul de studiu, pentru că erau dați în căutare sau erau în stare de șoc. ”În acest sens, Guvernul va anula această restricție pentru a putea continua studiile”, a spus ministrul. De asemenea, sunt persoane care au interdicție de a mai intra în România, după ce aceștia au plecat în timpul evenimentelor.
Despre persoanele care au avut de suferit în stradă, Tănase a spus că vor beneficia doar de asistență psihologică ”pentru că ei au protestat, dar și-au asumat acest risc”.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE