Statele Unite ale Americii vor să ajute Republica Moldova în contracararea atacurilor cibernetice prin sprijinirea unei noi academii și prin consolidarea sectorului particular care va promova noi talente și noi abilități în sectorul judiciar. Declarația aparține secretarului de stat american, Antony Blinken, aflat într-o vizită în Republică Moldova. De asemenea, SUA vor să sprijine curățarea sistemului judiciar din Moldova.

„Vom lucra împreună cu Congresul pentru a oferi 50 de milioane de dolari suplimentar pentru a avansa în continuare aceste eforturi. Acest sprijin va consolida capacitatea Moldovei de a rezista interferențelor rusești, de a organiza alegeri libere, corecte, de a continua parcursul spre UE și de a continua mai multe oportunități în domeniul economic”, a declarat secretarul american la conferință de presă susținută la Chișinău împreună cu președinta Maia Sandu, notează IPN.

Antony Blinken a declarat că acum doi ani, tot la Chișinău, a discutat cu autoritățile de aici despre cum să continue să construiască o Moldovă dinamică, ancorată în Europa, care trăiește în pace, cu moldoveni care își vor decid viitorul. În pofida dificultăților, s-au făcut pași concreți pentru a îndeplini această viziune. „Astăzi dorim să continuăm aceste progrese și vom încheia în curând negocierile pentru un nou sediu al ambasadei. Cred că va fi un simbol al profunzimii relației noastre și va oferi o bază pentru aprofundarea acestor relații și pentru a continua să avansăm împreună”, a notat oficialul american.

„SUA și mulți din partenerii noștri și ai voștri folosesc sancțiuni împotriva celor care încearcă să submineze democrația Moldovei. De asemenea, împreună cu alte țări încercăm să vă folosim sprijinul necesar pentru a avansa. Vrem să ajutăm Moldova în contracararea atacurilor cibernetice prin sprijinirea unei noi academii și, de asemenea, o consolidare a sectorului particular, care va avea noi talente și noi abilități în sectorul judiciar. Astăzi, de asemenea, vrem să vă sprijinim să curățați sistemul judiciar”, a mai spus Antony Blinken.

Un alt sprijin anunțat de Blinken se referă la dimensiunea energetică. Este vorba de lansarea unui nou proiect, în valoare de 85 de milioane de dolari, cu ajutorul SUA, parte a unui pachet de 300 de milioane de dolari promis în 2023. Este vorba de o investiție ce va spori securitatea energetică a Republicii Moldova în cazul apariției unor probleme de rețea, a precizat premierul Dorin Recean. În cadrul unei întrevederi cu secretarul de stat american, Antony Blinken, prim-ministrul a subliniat importanța relațiilor bilateratele moldo-americane în diverse domenii, inclusiv în sectorul energetic.

„Statele Unite ajută R. Moldova să depășească problemele pe diferite dimensiuni, în mod special pe dimensiunea energetică. Suntem aici să lansăm un nou proiect cu o investiție de 85 de milioane de dolari din ajutorul SUA, din cele 300 de milioane de dolari promise în 2023. Această investiție va asigura securitatea energetică a R. Moldova, atunci când vor exista probleme de rețea (...). O sumă similară a fost oferită de SUA în 2023 pentru ca Guvernul să poată să compenseze în factură prețurile mari la energie. R. Moldova își are obiectivul strategic de a face parte din marea familie europeană, iar SUA este împreună cu noi”, a spus Dorin Recean.

Secretarul de stat al SUA a menționat că războiul Rusiei împotriva Ucrainei a transformat energia într-o armă care de fapt este o primejdie pentru securitatea națională. În acest sens, SUA sunt angajate de a ajuta țara noastră să-și asigure o securitate energetică independentă și să-și modifice infrastructura în acest sector.

„(...) Cu USAID dorim să ajutăm Moldova să-și modifice infrastructura energetică. Aceste 85 de milioane de dolari vor fi un catalizator pentru că vor atrage investiții din sectorul privat și alte state. Este un proiect de a întări capacitatea liniilor de transmisie de înaltă tensiune în special interconectarea dintre Moldova și România. Securizarea energetică este un factor important și în asigurarea independenței”, a afirmat Blinken.

La rândul său, ministrul Energiei, Victor Parlicov, a spus că țara noastră va avea un nou sistem de mari dimensiuni pentru stocarea energiei electrice. Într-o postare pe pagina sa de Facebook, demnitarul a explicat de unde și cum vor fi utilizați banii oferiți de SUA. Potrivit lui, acest sistem va consta din baterii de tip (BESS) și echipament suplimentar, care vor permite îmbunătățirea fiabilității rețelelor electrice a R. Moldova.

„Mulțumim poporului american pentru sprijinul generos acordat până acum în depășirea crizei energetice și pentru întărirea securității energetice în continuare a Republicii Moldova”, a relatat Victor Parlicov.

Ministrul Energiei susține că noile echipamente procurate vor ajuta la gestionarea eficientă a rezervelor de energie și a fluctuațiilor cererii, vor integra energia din surse regenerabile și vor mări capacitățile pe măsură ce necesitățile energetice ale consumatorilor evoluează.

Aceasta este a doua vizită a lui Antony Blinken în Republica Moldova după cea din martie 2022.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE