Aryna Sabalenka - Qinwen Zheng este marea finala de la Australian Open 2024. Bielorusa cu șanse mari de a lua al doilea Grand Slam, iar chinezoaica e marea surpriză a turneului de la Antipozi. Bielorusa a trecut în minim de seturi de Cori Gauff, iar Zheng a învins-o de aceeași manieră pe Dayana Yastremska, scor 6-4, 6-4 și a devenit cea mai tânără jucătoare din China care ajunge într-o finală de Grand Slam.

Zheng a profitat din plin de eliminările premature ale favoritelor de pe partea sa de tablou, în special Iga Swiatek și Elena Rybakina, și s-a calificat în prima sa finală de Grand Slam a carierei. Până la actuala ediție de la Australian Open, chinezoaica nu trecuse de sferturi la niciun turneu major, performanță pe care a atins-o o singură dată, la US Open 2023. Atunci, aceasta a fost învinsă chiar de Aryna Sabalenka, 1-6, 4-6, ceea ce a fost singura confruntare directă între cele două sportive care vor juca sâmbătă cu titul pe masă la Melbourne.

Odată cu succesul de azi, Zheng a setat câteva borne uluitoare pentru tenisul din China și nu numai. La 10 ani distanță de când Na Li cucerea trofeul la Antipozi, țara asiatică dă o nouă finalistă la "Openul Vesel".

La 21 de ani și 109 zile, Zheng a devenit cea mai tânără chinezoaică din istorie care ajunge într-o finală de Grand Slam și a doua cea mai tânără jucătoare din Asia, după Naomi Osaka, care juca prima sa finală la un turneu major când avea 20 de ani și 325 de zile, la US Open.

Faptul că a avut totuși un parcurs facil până în finală este demonstrat de faptul că Zheng este abia a 2-a jucătoare din era Open care ajunge în ultimul act de la Australian Open fără să fi întâlnit niciun cap de serie. Prima a fost Arantxa Sanchez Vicario, în 1995.

La 21 de ani, Zheng poate deveni a doua chinezoaica triumfătoare la Australian Open după Na Li în 2014. Zheng a obţinut calificarea în finala de la Melbourne la exact zece ani de când Li cucerea trofeul la Australian Open. Zheng are în palmares două titluri WTA, la Palermo şi Zhengzhou, ambele în 2023.

În finala de sâmbătă, Zheng o va înfrunta pe Aryna Sabalenka, numărul 2 mondial şi deţinătoarea trofeului, care a învins-o în semifinale pe jucătoarea americană Coco Gauff, a patra favorită, campioana de la US Open 2023. Sabalenka nu a cedat niciun set în drumul spre a doua sa finală consecutivă la Melbourne, chiar dacă ultimul duel a fost unul extrem de dificil pentru ea.

„Gauff este o jucătoare incredibilă. Îmi place foarte mult să joc cu ea... Câștig sau pierd, sunt meciuri grozave. Sper cu adevărat că în viitor vom mai juca multe finale. Sper că le voi câștiga pe toate", a spus bielorusa la interviul acordat pe teren.

Aryna Sabalenka va juca pentru a doua oară la rând în marea finală de la Australian Open, fiind prima jucătoare de la Serena Williams încoace care bifează această performanță la Antipozi. Legendara americancă a jucat ultima dată finale consecutive la Melbourne în 2015 și 2016, prima pierdută.

Este a 3-a finală la rând în turneele de Grand Slam care se desfășoară pe hard pentru bielorusă (după Australian Open și US Open, în 2023). O singură jucătoare a reușit mai multe astfel de prezențe în secolul 20: Victoria Azarenka. Conaționala Arynei făcea 4 finale la rând la turneele majore de pe hard între Australian Open 2012 și US Open 2013.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE