Victimele Holocaustului au fost comemorate astăzi la Chişinău de reprezentanţi ai comunităţii evreieşti, rude ale celor care au plătit cu viaţa ororile fascismului şi-au amintit de fila neagră din istorie şi au vorbit despre importanţa păcii în lume.
Zeci de oameni au venit la monumentul "Victimelor Fascismului" din Chişinău. Printre ei, membrii Comunităţii evreieşti din Republica Moldova dar și oficiali ai statului
Participanţii au ţinut un minut de reculegere şi au transmis mesaje de solidaritate poporului evreii, care traversează o perioada istorică grea.
„Pentru țara noastră, tragedia poporului evreu, a romilor și a tuturor celorlalți care au suferit pe acest pământ în timpul Holocaustului este și va fi întotdeauna o rană adâncă. Aceste comunități, care au trecut prin încercări de neimaginat, sunt parte integrantă din istoria noastră”, a menționat Președintele Maia Sandu.
„La 27 ianuarie 1945 au fost eliberaţi deţinuţii din cel mare lagăr de concentrare nazist din Auschwitz. Acolo au fost ucişi peste 1,1 milioane de oameni, dintre care un milion erau evrei. În Republica Moldova mai sunt 23 de supravieţuitori”, a menționat Aexander Bilinkis preşedintele Comunităţii evreieşti
În data de 27 ianuarie este marcată Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului, iar în Republica Moldova, din 2015, în urma unei hotărâri a Parlamentului.
Potrivit Muzeului Memorial al Holocaustului din Statele Unite, Holocaustul a fost uciderea a șase milioane de evrei și a altor milioane de alții de către naziști și colaboratorii lor în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Muzeul cifrează numărul de asasinați în timpul Holocaustului la 17 milioane, 6 milioane de evrei și 11 milioane alte naționalități.