Un șir de produse vor fi importate din Turcia în R. Moldova, care urmează să fie scutite de taxe de import. În acest sens, Parlamentul a ratificat astăzi un AcoAcordul în cauză a fost semnat la 11 septembrie 2014, la Chișinău. Acesta prevede un regim de liber schimb între R. Moldova și Turcia, prin eliminarea reciprocă a unor taxe vamale între cele două părți. Documentul a fost ratificat cu votul a 62 de deputați în prima și a doua lectură. rd semnat între autoritățile din R. Moldova și Turcia încă în anul 2014, informează Politik.md.
Potrivit viceministrului Economiei, Vitalie Iurcu, proiectul vizează scutirea treptată de taxe pentru un șir de produse provenite din Turcia. „La rândul lor, producătorii din R. Moldova vor putea livra produse în Turcia fără să achite taxe vamale, în limita cotelor convenite. Este vorba despre: cereale, sucuri, nuci, produse de brutărie și patiserie, tutun neprelucrat, etc. Din punctul nostru de vedere este un lucru pozitiv, pentru că va exista perspectiva dezvoltării afacerilor comune”, a menționat Vitalie Iurcu.
Din Turcia, cetățenii vor putea importa fără taxe produse textile, bijuterii, dar și produse agricole, ceea ce ar constitui un pericol pentru producătorii autohtoni. Fiind întrebat cum vor fi protejați agricultorii noștri, care și așa se confruntă cu un șir de probleme financiare, demnitarul a spus că pentru fructe și legume au fost introduse cote limită, dar și perioade anumite în care vor putea fi importate alimentele.
„Avem 4 pozitii: tomate, citrice, gutui, și caise-vișine. Ca să protejăm piața din R. Moldova a fost limitată cantitatea de import. Și 2: este limitată perioada în care se va importa acel produs. De exemplu la roșii, volumul va fi de maximum 5 tone, iar perioada de import de la 1 noiembrie – până la 1 aprilie. La fructe, perioada va fi septembrie – până în iunie anul următor”, a explicat viceministrul.
Acordul în cauză a fost semnat la 11 septembrie 2014, la Chișinău. Acesta prevede un regim de liber schimb între R. Moldova și Turcia, prin eliminarea reciprocă a unor taxe vamale între cele două părți. 

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE