Consiliul de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) declară că aprobarea noilor tarife pentru serviciul de transport al gazelor naturale de către compania „Vestmoldtransgaz” nu va avea un impact imediat în prețurile reglementare de furnizare a gazelor naturale. Totodată Regulatorul a anunțat că va analiza, în corelare cu evoluția altor factori obiectivi, necesitatea ajustării prețurilor reglementate de furnizare și în caz de necesitate, va interveni corespunzător. Surse din cadrul ANRE ne-au confirmat că o posibilă scumpire a tarifului la gaz chiar și dacă va avea loc, nu în anul acesta. Tarifele pentru transportul de gaze influențează în proporție mică configurația tarifului final, iar în cazul în care, cumulativ, vor apărea mai mulți factori de scumpire a gazului, evident, că și costurile de transport vor crește. Din ceea ce a decis ANRE, la un tarif de de 18,06 lei per metru cub de gaze s-ar adăuga costurile de transport majorat care ar varia între 10 și 40 de bani. Dar iarăși, aceste ușoare majorări pentru serviciile de transport al gazului se vor aplica anul viitor. Compania Vestmoldtransgaz, care deține în locațiune rețelele de transport a solicitat o majorare mai mare, dar ANRE n-a acceptat.

Astfel, tariful la puncte de ieșire în rețelele de distribuție a gazelor naturale și grupul de puncte de ieșire spre consumatorii, instalațiile de utilizare ale cărora sunt racordate la rețeaua de transport al gazelor naturale a fost stabilit la 210,6 lei, față de 373,76 lei pentru mia de metri cubi, față de cât a cerut Vestmoltransgaz.

Tariful de intrare a fost stabilit de 220,6 lei, comparativ cu 356,19 lei la mia de metri cubi comparativ cu cât a cerut Vestmoldtransgaz, inclusiv către țările vecine, și 235,3 lei pentru mia de metri cubi, față de 332,52 lei la ieșire.

Liviu-Valentin Duminică reprezentantul Vestmoldtransgaz a declarat în cadrul ședinței ANRE că majorarea tarifelor de transport și distribuție a gazului nu va duce la majorarea tarifului pentru consumatori casnici.

Vestmoldtransgaz a preluat de la Moldovatransgaz, începând cu 19 septembrie, sistemul de transport al gazelor naturale din R. Moldova. Operatorul este deținut în proporție de 75% de compania de stat din România, Transgaz, și de 25% - de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE