Proiecte de infrastructură, un climat favorabil de afaceri, uşurarea procedeului de angajare a moldovenilor peste hotare, sunt câteva soluţii care ar reduce numărul şomerilor pe timp de criză. Cel puţin, aşa a declarat într-un interviu pentru Europa Liberă, Ana Popa, de la Expert-Grup.
La momentul actual, susţine expertul, din cauza crizei economice, numărul locurilor de muncă a scăzut, ceea ce a făcut ca numărul şomerilor să crească. Motiv pentru care, susţine Ana Popa, “am putea să ne aşteptăm la disponibilizări pentru că până la momentul actual, angajatorii mai mult s-au axat pe reducerea salariilor şi pe concedii forţate, sau pe reducerea orelor de lucru”.
Şi totuşi, potrivit, expertului, este foarte greu de găsit soluţii anume în momentele de criză. Şi asta din cauză că şi veniturile bugetare sunt puţine şi în acelaşi timp creşte numărul şomerilor, aceasta însemnând ca o eventuală majorare a îndemnizaţiei pentru şomaj ar aduce cheltuieli mari pentru buget pe care bugetul nu este gata să le suporte acum”.
Astfel, mai spune Ana Popa, soluţiile sunt cele clasice, “adică, crearea unui climat favorabil de afaceri, pentru a încuraja întreprinderile să angajeze sau să păstreze locurile de muncă existente; o altă soluţie care ar avea efect pe termen scurt ar fi uşurarea procedurilor de angajare a moldovenilor peste hotare, dar aceasta nu va soluţiona problema creşterii ratei de ocupare în Moldova, ci mai degrabă problema şomajului pe termen mediu, când îşi vor reveni ţările europene din criză”.
La fel, “proiectele de infrastructură, cum a arătat experienţa altor ţări, într-adevăr au contribuit la angajări chiar în perioada de criză. Dacă vom avea aceste credite pentru investiţiile în infrastructură, atunci am putea vorbi despre aceasta. Dar la momentul când încă nu am contractat creditele, nu putem zice că aceasta vom face”, a mai precizat Ana Popa.
Recent, PNUD Moldova a publicat un raport despre creşterea ratei şomajului, în special în rândul tinerilor. Datele studiului arată că în decembrie 2009 erau înregistraţi 17,800 şomeri, inclusiv tineri, iar în iunie 2009 numărul şomerilor s-a dublat, ajungând la 35 mii de persoane neangajate în câmpul muncii.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE