Deputatul liberal-reformator, Ana Guţu a ţinut un discurs în fața plenului APCE, în care a vorbit despre drepturilor lingvistice ale tuturor cetățenilor din R. Moldova. Deputatul a menționat că în R.Moldova, denumirea limbii constituie subiect demanipulări politice, anunță Politik.md.
În acest context, Ana Guțu a adus la cunoștința membrilor APCE decizia Curții Constituționale din 5 decembrie, prin care a fost constituționalizată Declarația de Independență a RM din 1991, limba româmă fiind astfel recunoscută ca limbă oficială a țării, care în același timp este și limba oficială a României.
„Pentru a reveni la testele de integrare, trebuie să precizez că, din păcate, limba oficială din R. Moldova trebuie să fie sprijinită de niște politici solide de stat, astfel încât atât migranții, cât și urmașii migranților din generația a treia sau chiar a saptea, să se poată integra în societatea moldovenească, în spiritul toleranței”, a declarat Ana Guțu.
Politiciana a mai subliniat că testele lingvistice sunt o condiție de dobândire a cetățeniei în multe state europene și ele trebuie să fie elaborate în conformitate cu Cadrul european de referință al limbilor, și să nu constituie un criteriu insurmontabil pentru migranți.