Președintele Partidului Popular din R. Moldova, Alexandru Oleinic, își exprimă nedumerirea față de noile modificări, care urmează a fi făcute în legislația electorală. Liderul PPRM se referă în special la modul în care urmează a fi ales noul președinte al R. Moldova.
Iată ce se menționează în declarația președintelui Partidului Popular:
După multiplele încercări ale societății civile de a impune clasei politice aflată la guvernare modificarea procedurii de numire/alegere a președintelui Republicii Moldova, exprimate și în sondaje, și la proteste, chiar și după Hotărîrea Curții Constituționale privind revenirea la alegerea Președintelui țării prin vot direct, din nou am devenit martorii unui spectacol al absurdului în forul legislativ al țării. În loc de respect și responsabilitate, atît clasa politică de la guvernare, cît și exponenții puterii din instituțiile statului de drept, prin deciziile lor, ne demonstrează lipsa de respect față de Constituția Republicii Moldova și față de poporul ei.
Discuțiile de ieri din Parlamentul Republicii Moldova asupra proiectului de lege pentru modificarea Codului Electoral în corespundere cu Hotărîrea Curții Constituționale privind revenirea la alegerea președintelui țării prin vot direct, insistența și graba cu care se propune ajustarea Codului Electoral cu prevederi care, de fapt, sfidează prevederile Constituției Republicii Moldova - ne readuc la situația în care cei aflați la putere interpretează legea după bunul lor  plac.
Propunerea „de a alege președintele de țără prin tragerea la sorți”, în cazul în care doi candidați la funcția de președinte al țării au obținut același număr de voturi în primul tur și în al doilea tur – este dovada iresponsabilității și este pur şi simplu absurdă. Este dovada substituirii voinței poporului cu voința celora care vor gestiona procesul electoral. Deoarece, în loc de proceduri clare și conforme voinței poporului, se continuă crearea unui permanente stări de haos în legislația Republicii Moldova.
Iar graba în care a apărut și a fost examinat acest proiect se aliniază perfect cu decizia Curții de Apel Chișinău privind anularea deciziei CEC referitoare la referendum și cu reacția demnitarilor europeni privind reformele în justiție – „Am ajuns la răscrucea relaţiilor dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană. Investitorul semnalează despre două aspecte de bază: nivelul corupţiei şi acesul la justiţie.”
Republica Moldova își va recăpăta imaginea și încrederea cetățenilor și comunității internaționale doar prin RESPECT față de Legea supremă și prin CONFORMARE voinței poporului - 87 la sută îşi doresc alegerea directă a preşedintelui ţării, iar 89 la sută îşi doresc reducerea numărului de deputaţi şi se pronunţă pentru anularea imunităţii parlamentare a deputaţilor.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE