“Sunt sigur că toţi membrii alianţei de guvernământ trebuie să se aşeze acum la masa de negocieri şi să intre în campania electorală cu poziţii clare pentru alegători. Aceasta va fi posibil doar dacă vor fi create două blocuri electorale: PLDM şi PL pe de o parte şi PD şi AMN pe de altă parte. Astfel, poziţia ambelor formaţiuni va fi clară şi partidele în interiorul blocurilor nu vor “smulge” voturi unul de la altul”, a declarat pentru ziarul Komsomolskaia Pravda Alexandru Oleinic, unul dintre liderii AMN, precizând că “sunt sigur că nu va fi prea simplu de făcut acest pas, dar de această dată nu este vorba de numărul de fotolii, care îi va reveni fiecărui partid, ci de stabilitatea politică în următorii patru ani”.
În acelaşi interviu Oleinic a mai spus că “este prea dur să spunem că alegătorii, pur şi simplu din cauza tam-tam-ului din ultimul timp, nu au văzut de această dată unitatea forţelor democratice, nu au văzut o colaborare între partide, nu au putut înţelege că alegerea preşedintelui de către alegători este o contragreutate în structura administrării statului, dar au văzut doar o goană după fotoliul prezidenţial. Vreau să cred că toate partidele au învăţat lecţia referendumului. Oamenii vor ca opinia şi dreptul la vot să fie respectat, dar să nu fie folosit în scopuri de grup, cum s-a părut dintr-o parte în perioada referendumului”.
“AMN este un partid cu o vastă istorie, ambiţii politice şi o poziţie care rămâne neschimbată de mulţi ani. Dar. Eu cred că a venit momentul să lăsăm într-o parte mândria neargumentată şi să nu repetăm greşeala referendumului, când PCRM a venit cu o poziţie clară – boicotul referendumului, iar comportamentul partidelor din alianţă a fost unul confuz”, a spus Oleinic.
În cadrul aceluiaşi interviu, Dumitru Diacov, Preşedintele de onoare a PD, a spus că “lecţia (referendumului) constă în faptul că trebuie să găsim limbă comună cu oamenii. Nu doar cu alegătorii, cu care noi, democraţii, şi aşa lucram până la referendum, dar cu colegii – partidele politice. Cu toţi trebuie de purtat un dialog civilizat şi adecvat situaţiei create. În ultima vreme aceasta nu s-a întâmplat. În rezultat am ajuns în situaţia când oamenii nu mai ştiau, participă la referendum sau la alegerile preşedintelui, din care cauză puteai auzi des la urnele de vot întrebarea „Cu cine votez?” Nu am reuşit să găsim limbă comună nici în interiorul alianţei”.
Alexandru Tănase, reprezentantul PLDM, a menţionat că "am dedus câteva cauze a participării reduse la vot, din care putem trage concluzii. În primul rând noi, guvernarea, nu am avut o poziţie clară referitoare la ieşirea din criza constituţională. Dacă ţineţi minte pe parcursul anului am prezentat câteva scenarii, care au fost câteodată diametral opuse. În al doilea rând, din cauza strategiei pe care au ales-o partidele politice, alegătorul nu prea a înţeles ce fel de referendum a fost şi dacă nu a fost, întâmplător, un preambul la campania prezidenţială? Şi mai confuză a fost situaţia după războiul cu mafia, lansat în presă”.
Ion Hadârcă, preşedintele fracţiunii PL, a spus în cadrul interviului că "referendumul nu este un eşec, dar nici şi victorie ", iar Iurie Muntean, secretarul executive al PCRM, a spus că "participarea redusă la referendum demonstrează preţul electoral al alianţei de guvernământ".

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE