„Solicit achitarea mea pentru că fapta incriminată mie nu întrunește elementele infracțiunii”, a spus Alexandr Stoianoglo în cadrul ultimei ședințe într-un dosar privind depășirea atribuțiilor de serviciu. Magistrații i-au oferit lui Stoianoglo ultimul cuvânt înaintea pronințării sentinței, care va avea loc pe 28 februarie.
La judecătoria Buiucani a avut loc ultima ședință în dosarul intentat de procurori împotriva fostului Procuror General Alexandr Stoianoglo în cazul acordării unei indemnizației de peste 163 de mii de lei oferite fostului șef al PCCOCS, Nicolae Chitoroagă la plecarea din sistem. Potrivit procurorilor, Chitoroagă nu a avut dreptul la indemnizația unică deoarece în perioada respectivă era urmărit penal pentru îmbogățire ilicită, iar procurorul general nu avea dreptul să-i acorde această indemnizație.
Procurorii de caz, Petru Iarmaliuc și Elena Cazacov cer opt ani de închisoare și spun că Stoianoglo și-ar fi depășit atribuțiile de serviciu. Avocații au declarat anterior că acuzațiile sunt acrobații juridice și au cerut achitarea lui Stoianoglo.
Pe 26 septembrie 2023, președinta Maia Sandu a semnat decretul privind eliberarea lui Stoianoglo din funcția de procuror general.
La sfârșitul lunii octombrie 2023, CtEDO s-a pronunțat asupra unei plângeri depuse de Stoianoglo. Republica Moldova a fost obligată să-i achite fostului procuror general prejudicii morale în valoare de 3,6 mii de euro.Alexandr Stoianoglo, a obținut câștig de cauză la CtEDO în una din cele două plângeri depuse. Înalta Instanță a constatat încălcarea dreptului la tribunal și anume dreptul de a contesta decizia Consiliului Superior al Procurorilor din 5 octombrie 2021, în urma căreia a fost suspendat din funcție.
Alexandr Stoianoglo, a precizat că pe masa judecătorilor CEDO se mai regăsește o plângere pe cazul său. Potrivit lui cea de-a doua plângere vizează arestarea sa abuzivă, în baza unor dosare penale fabricate, din motive politice.