La cea de-a doua dezbatere pentru alegerile prezidenţial din SUA, liderul de la Casa Albă, Barack Obama şi Mitt Romney s-au contrat îndeosebi pe tema energiei, Romney fiind acuzat că îi sprijină pe bogaţi, în timp ce acesta a comparat SUA lui Obama cu Grecia.
Barack Obama şi adversarul său republican Mitt Romney au început a doua dezbatere televizată, din seara zilei de marţi cu o miză crucială, cu trei săptămâni înainte de alegerile prezidenţiale americane de la 6 noiembrie în contextul unui scor strâns în sondaje. Preşedintele democrat se află, astfel, sub presiune, după ce a fost prea puţin activ în faţa unui Romney ofensiv în cursul întâlnirii de la Denver (Colorado,. est), în urmă cu două săptămâni.
Preşedintele american l-a acuzat pe adversarul său republican Mitt Romney că vrea să îi favorizeze doar pe cei mai bogaţi dintre americani. Obama a de clarat că „”Guvernatorul Romney spune că are un program în cinci puncte. Nu are niciun program în cinci puncte. Programul său se reduce la un punct: să se asigure că cei mai bogaţi pot să joace după reguli diferite”, menţionând că familiile din clasa de mijloc au fost „strangulate” de faptul că în ultimul deceniu a fost posibilită delocalizarea de locuri de muncă în străinătate şi obţinerea de scutiri de impozite pentru aceasta şi concedierea şi lăsarea fără pensii a angajaţiilor firmei.
Barack Obama şi Mitt Romney s-au înfruntat pe un ton foarte vehement cu privire la probleme din domeniul energetic, preşedintele democrat în exerciţiu acuzându-l pe adversarul său republican că vrea să lase companiile petroliere să “scrie politica energetică” a SUA. Cei doi candidaţi s-au întrerupt reciproc de aproximativ şase ori, fiecare încercând să sublinieze asupra concepţiei sale cu privire la acest dosar.
Candidatul republican la alegerile prezidenţiale americane Mitt Romney l-a acuzat pe preşedintele democrat în exerciţiu Barack Obama că ar conduce Statele Unite pe “calea apucată de Grecia”, din cauza creşterii datoriei publice. Vorbind despre situaţia din SUA şi Obama, Romney a susţinut că “Am avut patru ani consecutivi în cursul cărora el a spus (…) că va reduce la jumătate deficitul. În schimb, l-a dublat. Am trecut de la o datorie naţională (în valoare) de 7.000 de miliarde de dolari la o datorie naţională de 16.000 de miliarde de dolari. Acest lucru ne pune pe calea apucată de Grecia”.
De cealaltă parte, preşedintele american Barack Obama a ironizat marţi seara fermitatea faţă de Beijing afişată de către adversarul său republican Mitt Romney, în contextul în care acesta investeşte în “întreprinderi care subcontractează în China”. “China îşi manipulează moneda (…), trişează de ani de zile”, a acuzat candidatul republican, denunţând lipsa de fermitate a administraţiei Obama în acest sens, însă preşedintele american a subliniat că Romney face aceste afirmaţii în contextul în care acesta a investit “în întreprinderi care construiesc material de supraveghere pentru China, pentru ca aceasta să îşi poată spiona proprii cetăţeni”.
Cât despre securitatea naţională, preşedintele american Barack Obama l-a acuzat pe adversarul său republican Mitt Romney că a politizat atacul asupra consulatului american de la Benghazi, la 11 septembrie. Atacul împotriva consulatului american de la Benghazi, în care a fost ucis ambasadorul în Libia şi alţi trei agenţi americani, a provocat o adevărată furtună în Statele Unite, odată cu apropierea alegerilor prezidenţiale de la 6 noiembrie.
Republicanii, prin intermdiul lui Mitt Romney, reproşează Guvernului democrat al preşedintelui Obama deficienţe în materie de securitate şi informaţii înainte de asaltul asupra consulatului şi îi critică pe opozanţii lor pentru faptul că au recunoscut cu întârziere că a fost vorba despre un “atentat terorist” în care a fost implicată reţeaua Al-Qaida. Secretarul de Stat Hillary Clinton şi ambasadoarea americană la ONU Susan Rice sunt vizate în mod special de către republicani în acest sens. Romney a criticat politica preşedintelui Obama în Orientul Mijlociu, precizând că „a început cu un turneu de scuze şi o strategie constând în a dirija, dar fără să meargă în prima linie, iar această strategie se dezintegrează sub ochii noştri”.
Dezbaterea pentru alegerile prezidenţiale, penultimul dintre confruntările televizate între cei doi candidaţi la preşedinţie, a fost urmărit de milioane de telespectatori. Potrivit mediafax, prima confruntare, la 3 octombrie, s-a dovedit în avantajul lui Romney, care începând de atunci a înregistrat o creştere în sondaje, aproape atingând nivelul intenţiilor de vot de care se bucură Obama la nivel naţional.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE