Polonezii și-au ales duminică parlamentarii, într-un scrutin cu o importanță majoră atât pentru societate, cât și pentru Europa. Polonezii pare că au înțeles semnificația alegerilor parlamentare și au ieșit la vot în număr record: 72,9%, cea mai mare prezență înregistrată la parlamentare în istoria postcomunistă a Poloniei, spune Comisia Electorală Națională. Confom exit-poll, pentru partidul de guvernământ Lege şi Justiţie (PiS) va fi complicat să formeze un al treilea guvern, dar formarea Executivului reprezintă o provocare și pentru opoziția reprezentată de Platforma Civică, condusă de Donald Tusk, notează G4Media.ro

Platforma Civică (KO) a lui Donald Tusk, creştin-democraţii din A treia Cale şi Stânga, au câştigat împreună 248 de locuri, faţă de 212 locuri pentru PiS şi Confederaţia (extrema dreapta) împreună.

Opoziţia centristă pro-europeană a câştigat majoritatea parlamentară la alegerile legislative de duminică din Polonia, învingându-i pe populiştii naţionalişti de guvernământ (PiS) şi extrema dreaptă la un loc, potrivit sondajelor la ieșirea de la urne.

Partidul Lege şi Justiţie (PiS), aflat la putere în Polonia, s-a clasat pe primul loc, potrivit unui sondaj IPSOS, obţinând aproape 37%, însă nu va putea forma o majoritate pentru a guverna. PiS ar urma să ocupe doar 200 de locuri în Parlament, din totalul de 460, scrie Reuters.

„Este sfârșitul vremurilor rele, este sfârșitul PiS”, a declarat după închiderea urnelor liderul Coaliției Civice, Donald Tusk fost președinte al Consiliului European Cele trei partide ale opoziţiei centriste, Platforma Civică (KO) a lui Donald Tusk, creştin-democraţii din A treia Cale şi Stânga, au câştigat împreună 248 de locuri, faţă de 212 locuri pentru PiS şi Confederaţia (extrema dreapta) împreună.

PiS (Law and Justice) - 36.8% KO (Civic Coalition) - 31.6 % Trzecia Droga (Third Way) - 13% Lewica (The Left) - 8.6% Konfederacja - 6.2% Bezpartyjni Samorządowcy - 2.4%

.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE