Guvernul a aprobat un pachet de legi care va reduce semnificativ birocrația, economisind  aproximativ 50 milioane de lei și cel puțin 200 de mii de ore de muncă anual, a declarat într-o conferință de presă vicepremierul Dumitru Alaiba.

Sunt propuse modificări semnificative în diverse domenii: al raporturilor de muncă, digitalizare, IT și comunicații electronice, control de stat a activității de întreprinzător și altele.

„Acest pachet de legi va contribui semnificativ la reducerea birocrației din diferite domenii vorbim de raportirile de muncă, digitalizare și comunicații electronice. Schimbări în codul muncii legat de programarea concediilor anuale, preavizarea angajatului despre plata concediului și cel de boală, excluderea pre-contractului individual de muncă, deținerea de regulamente interne, acestea vor deveni opționale, la moment, ele sunt obligatorii inclusiv pentru doi sau trei angajați, sunt o mulțime de hârțoage pe care aceștea trebuie să le prezinte și să le ștampileze. Totodată, eliminăm și pașaportul albastru medical va fi un beneficiu pentru sectorul horeca, dar și alte sectoare ale economiei naționale unele estimările sugerează că sunt aproximativ 30 de mii de oameni, eliminăm și un focar de corupție estimat la aproximativ 10 milioane de lei”, a spus Dumitru Alaiba.

Potrivit noilor reglementări în domeniul raporturilor de muncă, angajatorul nu mai este obligat să plătească îndemnizația de concediu cu cel puțin 3 zile înainte de plecarea salariatului în concediu.

În domeniul controlul de stat al activității de întreprinzător, pentru întreprinderile mici și mijlocii se propune o îmbunătățire ce va limita corupția. Pentru primii 3 ani de activitate a întreprinderii, organul de control va avea dreptul să efectueze controale, dar nu va avea dreptul să aplice sancțiuni sau măsuri restrictive, cu excepția cazurilor în care se comit infracțiuni grave sau repetate de către întreprinzător.

 Se propune o îmbunătățire a procedurii de remediere, prevăzută în Codul Contravențional. Mai exact, întreprinderea aflată la început de activitate, este vulnerabilă de a comite mai multe încălcări, care nu prezintă pericol major, dar care sunt pasibile de a fi sancționate dur, astfel punând în stagnare afacerea.

Adițional, legea va include obligativitatea înregistrării Notei de motivare în Registrul de stat al controalelor și obligația de a transmite „listele de verificare” odată cu anunțarea acestuia. Astfel, va fi anunțat din timp ce se va verifica și va fi redus  numărul controalelor inopinate care nu sunt justificate. Totodată, persoana controlată va avea dreptul de a documenta foto și video acțiunile inspectorului.

Proiectul privind  noul pachet de dereglementări în diverse domenii urmează să fie examinat de comisiile parlamentare și supus votului în plenul Parlamentului.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE